Projecte

11es Jornades de Sensibilització · CONSTRUÏM BIOCIVILITZACIÓ

 

Presentació

 
Les Jornades de sensibilització és un projecte que va néixer l'any 2004 a Barcelona amb l’objectiu de fomentar el diàleg intercultural com a base de la convivència a la ciutat de Barcelona. Les jornades han viscut, al llarg del temps, una evolució fins arribar a l’actual plantejament temàtic: CONSTRUÏM BIOCIVILITZACIÓ, idea sorgida en les dinàmiques preparatòries del Fòrum Social Mundial Temàtic del Medi ambient (reunit per darrera vegada el 2012 a Porto Alegre-Brasil), i impulsada per personatges com en Leonardo Boff i Cândido Grzybowski, entre d’altres.

Celebrant-se per segon any consecutiu a Sant Cugat i Sant Quirze -municipis on han tingut una acollida molt positiva-, les 11es Jornades de sensibilització compten amb algunes activitats especials a Barcelona com la presentació de Construimos Biocivilización. Un cambio de paradigma para la convivencia planetaria, el primer llibre publicat per l’Associació IMAGO Catalunya i editat per l’editorial lcaria.

Les 11es Jornades de sensibilització és d’un projecte desenvolupat per l’Associació IMAGO Catalunya que, com cada any, té com a objectiu realitzar un treball de sensibilització, a través de les arts visuals, col·loquis, taules rodones i altres activitats, en relació a la convivència sostenible, la solidaritat i la cura de la nostra casa: la Terra.

El format de les 11es jornades s’estructura en dos blocs: el primer bloc el constitueixen les activitats celebrades durant el 2014, i el segon bloc les activitats que es realitzaran aquest 2015, bàsicament durant els mesos de febrer i març.
 

Missatge i objectius

 
El missatge de les 11es Jornades de sensibilització gira entorn a la responsabilitat que tenim tots i totes, en diferent mesura, per acció o per omissió, sobre la realitat que estem vivim actualment al món.

Per tant, els objectius de les Jornades de Sensibilització són:

 • Convidar a la societat a realitzar la següent reflexió: si acceptem la nostra “part de responsabilitat” en les desigualtats socials, en la pobresa i en la destrucció del medi ambient, recuperarem la capacitat i el poder per canviar l’escenari actual, ja sigui amb petites o amb grans accions, des de la quotidianitat, des de l’espai públic, social o polític. Amb aquest objectiu, les jornades conviden a tothom a construir-se en l’ètica de la cura, entenent que tots els éssers humans som fills d’aquest planeta i que, per tant, hem de cuidar-nos els uns als altres, així com de la nostra casa: la Terra.
 • Donar visibilitat a les entitats que, des de Catalunya, estan realitzant un treball en pro “del canvi” des d’una perspectiva “biocivilitzatòria” i s’estan organitzant de diferents maneres tot propiciant el treball en xarxa;
 • Crear un diàleg entre les experiències fruit de la tasca de les persones i les entitats que estan treballant en la construcció d’un camí i una convivència diferent, enfortint un nou paradigma de convivència planetària. Es tracta, en essència, d’unir esforços en la construcció d’una Biocivilització a favor de la xarxa de la  vida en totes les seves manifestacions: l’ésser humà, els animals, la naturalesa i el planeta, on l’ésser humà és una part més de la xarxa de la vida.
 • Recollir les experiències, reflexions i conclusions d’aquestes Jornades per donar-los continuïtat a nivell global, dins del marc de la 4a edició del Seminari Internacional de Convivència Planetària d’enguany, i que també organitza l’Associació IMAGO Catalunya. L’objectiu és establir un diàleg entre les experiències locals i les experiències d’altres parts del món per l’aprenentatge i l’enriquiment mutu.

 
Les 11es Jornades de Sensibilització, que organitza l’Associació IMAGO Catalunya, proposen les següents preguntes i reflexions: Què volem aportar des del nostre projecte de vida al món? Per quin tipus d’humanitat volem apostar? Quina classe d’organitzacions polítiques, socials i econòmiques volem? I quina part de nosaltres té connexió amb la crisis que afecta al món? Amb aquestes reflexions, les jornades aposten per la convicció que hem de construir el món en el que volem viure, ARA!!!  Entre tots i totes.
 

ALGUNES ACTIVITATS DESTACADES

 
Com cada any les Jornades de sensibilització compten amb l’audiovisual com un dels seus principals eixos narratius. D’entre les 15 activitats que integren el programa de les jornades, destaquen algunes sessions com:

2014

 • Obertura de les jornades amb la conferència a càrrec dels brasilers Chico Whitaker i Cândido Grzybowski, fundadors del Fòrum Social Mundial;
 • Cinefòrum de la mà del reconegut cineasta colombià Luis Ospina i projecció del seu documental Un tigre de papel;

2015
 • Conferència sobre sobirania alimentària, a càrrec de la periodista i investigadora Esther Vivas, que acaba de publicar el llibre El negoci del menjar reivindicant l'eficiència de l'agricultura ecològica i de proximitat;
 • Taula rodona d’iniciatives locals “biocivilitzatòries”, amb representants de Som Energia, Eticom-Som Connexió, Cal Temerari, El Cabàs, Fiare Banca Ètica i la Fundació Catalana per la Prevenció de Residus i el Consum Responsable;
 • Una setmana abans del Mobile World Congress, se celebra el Cinefòrum sobre el documental Blood in the Mobile, guardonat amb diversos premis internacionals com el Cinema for Peace Award a Berlín, que mostra les males pràctiques de la industria de la telefonia mòbil pel que fa a l’extracció de coltan al Congo, principal productor mundial d’aquest mineral i país immers en una guerra civil;
 • Coincidint amb la celebració del Mobile World Congress, Presentació de Fairphone, el primer telèfon mòbil solidari, produït seguint la filosofia del comerç just; de la mà d’uns dels seus creadors.
 • Cinefòrum sobre la llibertat de premsa, a càrrec de la periodista Gemma Garcia, del Setmanari La Directa i amb la projecció Una mosca en una botella de Coca-Cola, amb guió de Pablo Iglesias, actual secretari general i eurodiputat de Podemos, i que pren com a referència diversos textos del periodista Pascual Serrano;
 • Presentació, amb Arcadi Oliveres, de Construimos Biocivilización, el primer llibre que publica l’Associació IMAGO Catalunya amb el suport de l’editorial Icaria. Es tracta d’un recull de les principals ponències del 3r Seminari Internacional de Convivència Planetària, organitzat per l’associació a l’abril de 2014 a Barcelona, entorn de la idea de construcció d’una Biocivilització. Així el llibre compta amb textos a partir de les intervencions de Chico Whitaker, co-fundadors del Fòrum Social Mundial (FSM) i Premi Nobel alternatiu el 2006; Vandana Shiva, Premi Nobel Alternatiu el 1993 i activista a favor de l’ecofeminisme; Juan Carlos Monedero, ideòleg de Podemos; i Geneviève Azam, militant ecologista i antiglobalització a l'organització Attac França; entre d’altres.

 

LES NOSTRES XARXES SOCIALS

 
Facebook: facebook.com/biocivilizacion

Twitter: @Biocivilizacion

Youtube: www.youtube.com/user/LaDiaspora2012
 

DIRECTORI D’ESPAIS

 

SANT CUGAT

 
Casa de Cultura
Carrer Castellví
08172 Sant Cugat del Vallès
Tel. 93 5 89 13 82

Museu de Sant Cugat
Plaça Octavià, s/n (Monestir)
08172 Sant Cugat del Vallès
Tel. 93 721 56 16
 

SANT QUIRZE

 
Centre Cívic Masia de Can Feliu
Carrer d’Eduard Toldrà s/n
08192 Sant Quirze del Vallès
Tel. 93 721 56 16
 

BARCELONA

 
Casa Amèrica Catalunya
Còrsega, 299, entresòl
08008 Barcelona
Tel. 932 380 680
 

Entitats que ho fan possible

 
La transversalitat del projecte radica en el fet que, per a desenvolupar-lo, és imprescindible un teixit de complicitats i sinèrgies amb les entitats i institucions que hi participen. La diversitat dels col·laboradors fa que la suma d’esforços enriqueixi el projecte i creï una xarxa de solidaritat que fa propicia la sensibilització i cohesió de totes les organitzacions que hi estan implicades.

Amb el suport de:
Ajuntament de Sant Cugat
Àrea Metropolitana de Barcelona
Fons Català de Cooperació
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona

Amb el patrocini de:
El Periódico
Cugat.cat
Tot Sant Cugat
Diari de Sant Cugat

Amb la col·laboració de:
Casa de Cultura de Sant Cugat
Museu de Sant Cugat
Centre Cívic Masia Can Feliu de Sant Quirze
Xarxa Solidària de Sant Cugat
Mesa de Solidaritat i Cooperació de Sant Quirze
Casa Amèrica Catalunya
IBASE (Brasil)
Comissão Brasileira de Justiça e Paz (Brasil)
Coalizão por um Brasil Livre de Usinas Nucleares (Brasil)
Editorial Icaria
Justícia i Pau
Fiare
Fairphone
Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo
Escola de Cultura de Pau (UAB)
Lliga dels Drets dels Pobles
Cooperativa Integral Catalana
Comissió Promotora de la ILP per l’Educació Pública
Coordinadora d’AMPAs de Sant Cugat
Lastor Media
Setmanari La Directa
Universitat Internacional de la Pau
Observatorio de Multinacionales en América Latina
Paz con Dignidad
Som Energia
Eticom-Som Connexió
Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable
Cal Temerari
Som lo que Sembrem
El Cabàs
Institut Europeu de Disseny (IED) - Dandelion Design
Tecnitravel Viatges
Natur Salud Europa