Sant Cugat

Programació 2014

 

Dissabte 26 d'Abril  de 2014
19:00h | Obertura Jornades: Conferència amb Chico Whitaker i Cândido Grzybowski | Casa de Cultura de Sant Cugat

Conferència d’obertura a càrrec dels brasilers Chico Whitaker, Premi Nobel Alternatiu el 2006, i Cândido Grzybowski, director de l’Institut Brasiler de Análisis Sociales y Económicos (IBASE). Amdós són co-fundadors del Fòrum Social Mundial i uns dels principals impulsors del concepte de la Biocivilització.

Aquesta activitat va girar entorn dels paradigmes de convivència planetària i de la proposta de  Biocivilizació. L’organització fou amb la col·laboració de les entitats que conformen la Xarxa Solidària de Sant Cugat i la moderació a càrrec de Neus Sotomayor, directora de la Universitat Internacional de la Pau.

chico

Dilluns 27  d'Octubre  de 2014
19:00h | Cinefòrum documental: Un tigre de papel amb Luis Ospina | Casa de Cultura de Sant Cugat

La sessió va consistir en la projecció del documental Un tigre de papel, guanyador de nombrosos premis internacionals, i d’un col·loqui posterior amb el seu director, el reconegut cineasta i documentalista colombià Luis Ospina, que ha sabut per mitjà de diferents gèneres cinematogràfics, apropar-se i comunicar al món la realitat del seu país.

ospina

Divendres 7 de Novembre  de 2014
19:00h | Cinefòrum documental: El món segons Monsanto i amb Som lo que Sembrem | Casa de Cultura de Sant Cugat

Cinefòrum sobre la problemàtica dels transgènics amb la projecció del documental El món segons Monsanto, i amb la ponència de Maria Josep Ball, representant de Som lo que Sembrem, plataforma sorgida a partir de l'Assemblea Pagesa de Catalunya per donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular contrària als cultius i aliments transgènics a Catalunya.

Sinopsi de El món segons Monsanto: La cineasta i periodista Marie-Monique Robin exposa a través de documents inèdits i del testimoni de víctimes, científics i ex-funcionaris públics, els mètodes il·lícits i sense ètica emprats per la transnacional Monsanto –amb la vènia dels governs– per a convertir-se en líder mundial del mercat de llavors, cultius transgènics i plaguicides.

monsanto
 

Programació 2015

 

Dilluns 9 de Febrer de 2015
19:00h | Cinefòrum: Entre el cel i la terra 30 anys d’Aiguamolls de l’Empordà | Casa de Cultura de Sant Cugat

Presentació a càrrec de Tono Folguera, co-director i productor del documental

La Casa de la Cultura de Sant Cugat acull la celebració del cinefòrum sobre el documental Entre el cel i la terra 30 anys d’Aiguamolls de l’Empordà (any 2013, 52 min), guanyador del Premi Cinema Rescat 2013 del Memorimage Festival Internacional de cinema de Reus. La pel·lícula mostra la gesta dels joves que fa 30 anys van salvar els Aiguamolls de l’Empordà, territori destinat el 1973 a ser el complex turístic més gran de la Península Ibèrica.

El documental, estrenat al FICMA 2013 (Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient de Barcelona) i emès el novembre de 2013 al programa Sense Ficció de TV3, serà presentat per Tono Folguera, co-director i productor, qui conduirà tanmateix el col·loqui posterior a la pel·lícula.

Sinopsi del documental: l’any 1976, les màquines excavadores començaven a posar els fonaments del que havia de ser el complex turístic més gran de la península Ibèrica, sobre l’últim reducte dels Aiguamolls de l’Empordà. Malgrat les obres ja estaven en marxa, un grup de joves va prendre la iniciativa per paralitzar-les. “Entre el Cel i la Terra” és la història dels joves que, combatent amb tota la seva valentia i enginy, van aturar la destrucció del que amb el temps ha esdevingut una de les més grans reserves d’aus del sud d’Europa; una lluita que va concloure el 13 d’octubre de 1983 amb la creació del Parc Natural.

Vídeocel-terra

Dijous 12 de Febrer de 2015
19:00h | Conferència: “El negoci del menjar. Qui decideix què mengem?” | Casa de Cultura de Sant Cugat

A càrrec de Fernando Saz de l'Associació Salut i Agroecologia, Diego Duran d'Ecologistes en Acció Catalunya i Kevin Fisher de L'Ortiga, Agricultura Ecològica a Collserola.

Els ponents parlaran sobre com el funcionament de la indústria alimentària obstaculitza la sobirania alimentaria.

Ecologistes en Acció: xarxa de persones i grups ecologistes, ecopacifistes, conservacionistes i de defensa dels animals que, acollint-se a la formula legal d’una federació, treballen per aconseguir una societat ecològicament sostenible, i en la defensa dels equilibris mediambientals davant les agressions.

Associació Salut i Agroecologia: pretén donar suport tot allò relacionat amb la salut i l'agroecologia a través de la formació i la informació (assessorament, conferències, cursos, tallers). Vol buscar el millor per al benestar de les persones gaudint i/o millorant la salut, amb una alimentació sana i a través de la Medicina Natural.

L'Ortiga: neix amb la voluntat de dinamitzar i difondre l’agricultura sostenible a l’entorn de Sant Cugat del Vallès i la Serra de Collserola, i treballa per  mantenir viva la cultura pagesa i una alimentació sostenible a l’abast de tothom. La formen productors/es d'agricultura ecològica que treballen a la finca de Can Monmany (Valldoreix), a les faldes de Collserola. Vol ser una opció per aquelles persones que busquin consumir d’una altra manera: ecològic, de proximitat, de temporada i de pagès; ofereix recursos pràctics i proposa activitats per les escoles.

menjar

Divendres 13 de Febrer de 2015
19:00h | Xerrada: “Perquè un altre món sigui possible, una altra educació és necessària” | Casa de Cultura de Sant Cugat

Presentació de la ILP per l’Educació Pública a càrrec de Rosa Cañadell i Maria Vinuesa, membres de la Comissió Promotora; amb la participació de Sergi Casbas, membre de la Comissió Groga de la Coordinadora d’AMPAs de Sant Cugat.

La sessió presentarà la Iniciativa Legislativa Popular, ILP, en defensa de l’Educació Pública. La ILP, admesa a tràmit pel Parlament de Catalunya el passat mes de juliol de 2014, reivindica el dret de la ciutadania a decidir el model educatiu del país i construir en positiu una nova llei que basteixi el marc legal on l’educació estigui al servei de la societat i que es fonamenti en els valors de participació, de llibertat, d’igualtat i solidaritat.

Segons Maria Vinuesa, una de les portaveus de la ILP, els tres eixos centrals d’aquesta iniciativa són: la gratuïtat i l'accés universal a l'educació des de la guarderia fins a la universitat; l'eliminació dels concerts i que els centres concertats passin a ser de titularitat pública, i la plena democràcia als centres.

Vídeo

educacio

Dimarts 17 de Febrer de 2015
19:00h | Cinefòrum sobre el documental Con tu dinero amb Fiare | Casa de Cultura de Sant Cugat

Amb la ponència de Sergi Salavert, del Grup Iniciativa Territorial (GIT) del Vallès de Fiare

Aquest cinefòrum acollirà la projecció del documental Con tu dinero i comptarà amb una xerrada- col·loqui posterior, de la mà de Sergi Salavert, representant de Fiare Banca Ètica, sobre la banca ètica en contraposició a la banca convencional.

Con tu dinero (any 2013, 1h 7min) és un documental dirigit per Iker Espúñez i produït per Setem, ONGD de cooperació sensibilització i educació per al desenvolupament; i el col·lectiu d’artistes Mobiolak per la creació i producció de projectes artístics.

Sinposi del documental: Con tu dinero mostra algunes de les males pràctiques en las què incorren las entitats bancàries, des d’inversions en armament fins als desnonaments de famílies desfavorides. En la pel·lícula es presenten alternatives com la banca ètica i les xarxes d’economia alternativa.

Vídeo

con-tu-dinero

Dimecres 18 de Febrer de 2015
19:00h | Taula rodona d’iniciatives locals “biocivilitzatories” | Casa de Cultura de Sant Cugat

A càrrec de diversos participants

Trobada de representants d’organitzacions catalanes que treballen per la construcció d’un nou model de convivència sostenible, ecològica i ètica des d’àmbits locals com la banca ètica, les energies renovables, el periodisme, l’alimentació ecològica, les cooperatives de consum o el reciclatge i la prevenció de residus.

Els integrants de la taula rodona seran:

- Jose Manuel Frías, membre de la comissió de comunicació del grup local de Som Energia a Sabadell.

Som Energia és una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre fundada el 2010. Amb el compromís d’impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable, les activitats principals de la cooperativa són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable. Així doncs el setembre de 2011 va iniciar la comercialització d'electricitat verda certificada, així com la construcció de la primera instal·lació de producció d'energia renovable de la cooperativa, una coberta fotovoltàica de 100kW a Lleida, que va començar a generar electricitat el març de 2012.

- Mercè Botella, representant d’Eticom-Som Connexió.

Eticom-Som Connexió és una cooperativa sense afany de lucre, que treballa en l’àmbit de l’economia social i solidària. Els seus principals objetius són: oferir accés de qualitat a serveis de telefonia i internet, incidir en un canvi de mentalitat col·lectiva sobre la capacitat transformadora que pot tenir el consum cooperatiu en un marc d’economia social i solidària, reducir els impactes ambientals i socials que genera el sector de las telecomunicacions.

- Núria Gibert, representant de Cal Temerari.

Cal Temerari serà un espai autogestionat, obert a la participació popular on treballar, des de Sant Cugat, per la transformació social i política. Cal Temerari treballarà per: vetllar i potenciar la cultura popular i catalana des de la base; promoure la generació d’oci alternatiu i no consumista; fomentar i ser part activa del teixit associatiu local; ser un espai obert a la participació, la reflexió, el debat i la crítica; contribuir a la creació d’espais de relació lliures, fomentar el cooperativisme com a eina que enforteix l’economia i la societat en base a principis realment democràtics,  defensar la intervenció comunitària i la reapropiació de la política a nivell local; practicar l’autogestió des de la participació ciutadana.

- Sergi Salavert, representant de Fiare Banca Ètica.

Fiare Banca Ètica neix de la unió de dos projectes basats en les finances ètiques: Banca Popolare Etica, un banc cooperatiu que treballa a Itàlia des del 1999 i Fiare que opera a Espanya des del 2005. Tots dos volen ser una eina al servei de la transformació social a través del finançament de projectes de l'economia social i solidària i la promoció d'una cultura de la intermediació financera, sota els principis de la transparència, la participació, la democràcia i el crèdit com a dret.

-Vanessa Molina, representant de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable.

La Fundació catalana per a la prevenció de residus i el consum responsable (FPRC) neix el 2005 com una entitat privada sense ànim de lucre i d'àmbit català. Ha estat impulsada per entitats ecologistes i cíviques del país amb el suport i la participació de sectors diversos de la societat civil, les administracions i el món empresarial. Junts s'ha valorat la necessitat de crear una eina comuna que aglutini als diferents agents socials per tal d'aconseguir frenar el consum irresponsable de recursos i energia derivat del model de consum.

Davant del malbaratament dels recursos naturals, l’augment desproporcionat dels residus i la despesa energètica derivada del model de societat actual -un greu problema ambiental i social no resolt adequadament fins ara-, la FPRC proposa mecanismes i accions que els diferents agents socials i econòmics poden desplegar, amb mesures i objectius concrets de reducció de residus, implantació d’energies renovables i sostenibles, així com bones pràctiques ambientals de gestió i de fiscalitat ecològica per assolir els principis esmentats.

- Montse Valderrama Solà, representant de l'Associació El Cabàs.

El Cabàs és una associació de consum de productes ecològics que funciona a Sant Cugat des de l’any 2006. Actualment està formada per unes 100 unitats de consum que es troben els dimecres i dijous per recollir la cistella de la compra d’El Cabàs. Cada 3 mesos l’associacó celebra una assemblea en la què es debat, tot allò que afecta a tots els seus membres. El Cabàs treballa per un consum ecològic, sense envasos, i de la màxima proximitat.

taula-rodona

Dimarts 24 de Febrer de 2015
19:00h | Cinefòrum sobre el documental Blood in the mobile | Casa de Cultura de Sant Cugat

Amb Rita Huybens, membre de la Lliga dels Drets dels Pobles i la Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo.

Una setmana abans del Mobile World Congress (del 2 al 5 de març a Barcelona), l’esdeveniment més important del món sobre tecnologies per a telefonia mòbil, la Casa de la Cultura acull la projecció del documental Blood in the mobile (any 2011, 85 min), que mostra les pràctiques de la industria de la telefonia mòbil pel que fa a l’extracció de minerals com el coltan al Congo i les males condicions dels treballadors. Posteriorment a la projecció, la sessió comptarà amb la ponència de Rita Huybens, membre de la Lliga dels Drets dels Pobles i la Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo.

Blood in the Mobile, dirigida per Frank Piasecki Poulsen, ha estat guardonada per diversos festivals internacionals com el Cinema for Peace Award a Berlín i el Green Tenacity Award al San Francisco Green Film Festival, entre d’altres.

Sinopsi: Blood in the mobile denuncia el finançament de la guerra i les màfies del Congo que representa la construcció dels telèfons mòbils tot seguint el rastre del coltan, mineral usat en la fabricació dels mòbils i en altres productes electrònics. La República Democràtica del Congo és el país amb més reserves de coltan del món (el 80%) i porta anys immers en una guerra civil.

Vídeo

blood

Dimecres 4 de Març de 2015
19:00h | Presentació de Fairphone | Casa de Cultura de Sant Cugat

A càrrec de Josep Maria Royo, investigador de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB i membre de la Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo; i Rita Huybens, membre de la Lliga dels Drets dels Pobles

Coincidint amb la celebració del Mobile World Congress a Barcelona, del 2 al 5 de març, les Jornades de Sensibilització presenten el projecte Fairphone, el primer telèfon solidari de la mà d’una empresa dels Països Baixos que aposta per la producció i comercialització d’un smartphone seguint el model del comerç just i sostenible. Els seus telèfons es fan amb materials extrets en regions del Congo lliures de conflicte armat i en bones condicions laborals, no tenen obsolescència programada, són alliberats, de disseny obert, eviten al màxim la generació inútil de residus amb peces recanviables i són reciclables.

Vídeo

fairphone1

Dijous 5 de Març de 2015
19:00h | Cinefòrum sobre la llibertat de premsa: Una mosca en una botella de Coca-Cola | Casa de Cultura de Sant Cugat

A càrrec de la periodista Gemma Garcia, del Setmanari La Directa

Cinefòrum sobre la llibertat de premsa, les pressions de governs i empreses i la censura, a càrrec de la periodista Gemma Garcia del Setmanari La Directa, un mitjà de comunicació en català, assembleari, autogestionat i descentralitzat amb vocació d'independència que des de 2006 vol exercir la funció social de denunciar els abusos i les injustícies i potenciar les alternatives.

Durant la sessió es projectarà Una mosca en una botella de Coca-Cola (any 2014, 23 min), documental que analitza els mitjans de comunicació que operen a l'Estat espanyol i la seva forma de tractar els governs populars de l'Amèrica Llatina. Amb guió de Pablo Iglesias, actual secretari general i eurodiputat de Podemos, i prenent com a referència diversos textos de Pascual Serrano, periodista molt crític amb els mitjans de comunicació, el documental es pregunta fins a quin punt els grups privats que controlen gairebé tot el que es llegeix, es veu i se sent, obliguen els seus mitjans a defensar els seus interessos econòmics a costa de la veritat i l'ètica periodística.

Vídeo

cocacola

Dissabte 14  de Març de 2015
11:30h | Taller: Com eren els nens i nenes de l’Edat Mitjana | Museu de Sant Cugat (Monestir)

A càrrec de Pau Martínez, representant d’IMAGO Catalunya a Sant Cugat i educador del Museu de Sant Cugat

A partir de la coneixença de la vida monàstica a l’edat mitjana, aquest taller, dirigit a nens i nenes a partir de 10 anys, reflexionarà sobre els valors de la llibertat, la igualtat, el respecte pels drets humans i la cura del medi ambient comparant les realitats de la societat medieval i l’actual.

taller

Dimarts 31  de Març de 2015
19:00h | Presentació del llibre: Construimos Biocivilización | Casa de Cultura de Sant Cugat

A càrrec d’Anna Monjo, directora editorial d’Icaria; i Sandra Campos, directora de l’Associació IMAGO Catalunya; i amb la participació de Gorka Pinillos, membre de la Cooperativa Integral Catalana

Amb la presentació de Construimos Biocivilización. Un cambio de paradigma para la convivencia planetaria,les 11es Jornades de Sensibiltzació clouen la seva programació a Sant Cugat. Construimos Biocivilización, primer llibre que publica l’Associació IMAGO Catalunya, és un recull de les principals ponències realitzades en el marc del 3r Seminari Internacional de Paradigmes de Convivència Planetària, organitzat per l’Associació IMAGO Catalunya l’abril de 2014 a Barcelona, i que giren entorn de la idea de construcció d’una Biocivilització. La 4a edició del seminari se celebrarà aquest 2015 (dates pendents) amb l’objectiu de seguir acompanyant i desenvolupant el procés de construcció del nou paradigma de convivència planetària.

Així al llibre s’hi troben textos elaborats a partir de les ponències de Francisco Chico Whitaker, un dels fundadors del Fòrum Social Mundial (FSM) i Premi Nobel alternatiu el 2006. Va servir com a regidor del

Partit dels Treballadors en la Càmera Municipal de São Paulo des de 1989 fins a 1993; Vandana Shiva, Premi Nobel Alternatiu el 1993 i activista a favor de l’ecofeminisme i una de les filòsofes de la ciència més prestigioses a escala internacional, fundadora de Research Fondation of Science, Technology and Ecology (RFSTE), institució que es dedica a conservar de la biodiversitat; Cândido Grzybowski, director de l’Institut Brasiler de Análisis Sociales i Económicos (IBASE) i impulsor del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre el 2001; Juan Carlos Monedero, secretari del Procés Constituent i Programa de Podemos, professor titular de Ciència Política a la Universitat Complutense de Madrid, i director del Departament de Govern, Polítiques Públiques i Ciutadania Global de l'Institut Complutense d'Estudis Internacionals; Pedro Santana Rodríguez, membre del Consell internacional del Fòrum Social Mundial i president de Viva la Ciudadania Colòmbia; Manuel Ramiro Muñoz, director del Centro de Estudios Interculturales de la Pontificia Universidad Javeriana de Cali (Colòmbia); Geneviève Azam, militant ecologista i antiglobalització a l'organització Attac França; i Albert Recio Andreu, doctor en Economia.

La presentació del llibre, elaborat per l’Associació IMAGO Catalunya i editat per l’editorial Icaria, serà a càrrec d’Anna Monjo, directora editorial de l’editorial Icaria, i Sandra Campos, directora de l’Associació IMAGO Catalunya. Gorka Pinillos realitzarà una ponència explicant què és i quina feina fa la Cooperativa Integral Catalana, una de les entitats que van participar al 3r Seminari Internacional.

slide-llibre