Barcelona

A continuació trobaràs la graella de programació de les activitats realitzades a Barcelona.
A baix trobaràs informació detallada per dies. Per veure la descripció de cada activitat fes clic al títol.

Dimarts 20 de novembre
18:30h | Selecció de curtmetratges de Cinesud Colombia | Espai Avinyo


Cinesud - Distribuïdora de cinema independent

Desamores dos Amores
Direcció: Lina Lopera – Esteban Correa
Any: 2010
Duració: 10 minuts
Gènere: Documental
Sinopsis: Fa més de 25 anys Maria i Josep van permetre que la música transformés les seves vides, que s'apoderés dels seus cors i fos el llenguatge per parlar d'amors, pors, odis i desenganys. Van trobar una raó per estar junts i romandre ferms dia rere dia en la indiferència del carrer, allà en el més gran dels escenaris, on la música és el seu aire, el seu alè.
Avui, romanen junts i per només un parell de monedes, alimenten la nostàlgia i l'amor dels que dia a dia recorden, xiulen i taral·legen una vella cançó.

Zio Bain
Direcció: Edison Chavarro – Kolinohs Producciones
Duració: 20 minuts
Gènere: Docu-ficció
Sinopsi: Docu-ficció indigenista que narra la història de dos nens que s'involucren en un procés de recuperació de memòria ancestral a la selva amazònica.

Magnolia
Dirección: Diana Carolina Montenegro García
Any:: 2011
Duració: 15 minuts
Gènere: Ficció
Sinopsis: Rafael, un vell solitari, porta molt temps sense sortir de la foscor de la seva casa. Cada dia, ell escriu noms de dones en fulls de paper que posa a la seva finestra, mirant d'atreure l'atenció d'una dona gran recicladora que passa sempre davant de casa seva. Un dia, el rètol 'Magnolia' fa que la dona decideixi entrar a la casa, portant amb si la llum que Rafael va deixar de veure fa molt de temps ...

Grafito
Realizadores: Leonardo Villamizar, Bianca Bauer, Nelson Restrepo
Año: 2009
Duración: 15 minuts
Gènere: Documental
Sinopsi: Aquest documental sobre les tribus urbanes del graffiti a Bogotà, va ser guanyador del Premi Ciutat imaginada de l'Institut Distrital de Patrimoni Cultural de Bogotà el 2008.

Dimecres 21 de novembre
20:00h | Projecció DOCUMENTAL: BIBLIOBURRO | Cinemes Girona


Amb l'assistència del professor Luis Soriano, Protagonista i gestor del projecte Biblioburro.

Biblioburro
Direcció: Carlos Rendón Zipagauta
Nacionalitat: Colòmbia / França
Duració: 80 minuts
Any: 2008
Sinopsi: Cada cap de setmana, benèvolament i amb l'ajuda dels seus dos burros "Alfa" i "Beto", el professor Lluís Soriano porta cultura a les senderes més allunyades del Magdalena Medio. El mestre llegeix per als nens, sense importar el seu origen o l'activitat dels seus pares -camperols, guerrillers, paramilitars o d'algun cartell- els presta llibres i els estimula a explicar les seves històries, entre altres activitats.

Una història simple en un país complicat.
Una història de cultura enmig de la guerra.
Una història humana i esperançadora que s'evidencia en la relació generosa entre Lluís i els nens.

Dijous 22 de novembre

18:30h | Projecció I debat: Documentales - Mostra de Mostras | Biblioteca Jaume Fuster


Festival de Documentals Solidaris de Barcelona

#La plataforma, el documental
Solidaritat i Comunicació - SICOM i Namuss Films

Més de 500 mil famílies viuen amenaçades amb perdre la seva casa. Organitzacions que analitzen el funcionament de la banca calculen que en els pròxims anys es superarà el milió d’execucions. Des del principi de la crisi se n’han executat més de 350 mil. Cada una afecta no només els propietaris dels immobles que no poden pagar, sinó també als avaladors, habitualment de l’entorn familiar.

#LaPlataforma, el documental tracta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la seva defensa del Dret Constitucional a una Vivenda Digna per tothom i vol ser una eina que afavoreixi el debat, aclareixi els drets que assisteixen a la ciutadania i desfaci els equívocs que la informació interessada ha impregnat en la societat. www.sicom.cat/desahucios
Solidaritat i Comunicació - SICOM és una associació sense ànim de lucre formada per periodistes i professionals preocupats pel futur del planeta i de la nostra societat. www.sicom.cat
Namuss Films és una productora audiovisual, la cultura organitzativa de la qual és fer projectes periodístics lliures de condicionants mercantilistes. www.namussfilms.com


21:30h | Projecció: Porfirio | Cinemes Girona


Projecció de la pel·lícula colombiana Porfirio, d’Alejandro Landes, als cinemes Cinesa aportada per l’Associació Imago dins del Cicle de Cinema d’Autor organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat.

Sinopsis: Reduït a un univers que es limita a desplaçar-se del seu llit a la cadira de rodes, Porfirio -un home en bolquers que es guanya la vida venent minuts de telèfon mòbil en una llunyana ciutat al costat del Amazones- somia en volar. Aquesta pel·lícula ha rebut importants premis en festivals reconeguts tant a nivell colombià com internacional.

Divendres 23 de novembre
18:30h | Projecció I debat: DOCUMENTALS - MOSTRA DE MOSTRES: DOCS BCN | Biblioteca JAUME FUSTER

Había una vez una isla
Direcció: Briar March
Nacionalitat: Nova Zelanda (2010)
Duració: 80 minuts
Gènere: Medi Ambient
VO en anglès, Takuu i Tok Pisin subtitulada en català o castellà
Editors: Prisca Bouchet, Briar March
So: Jeffrey Holdaway
Música: The Sound Room, Mark Smythe
Productor: Lyn Collie
Sinopsis: Què passaria si la teva família s’hagués d’enfrontar a la decisió de deixar casa seva per culpa del canvi climàtic? Aquesta és la realitat de Takuu, una petita illa del sud-oest del Pacífic. Mentre la pujada de la marea inunda les cases, la vida d’aquesta comunitat polinèsia es veu afectada per les conseqüències reals del canvi climàtic. Dos científics estrangers investiguen la situació alhora que tres personatges de la comunitat, Telo, Endar i Satty, ens permeten entrar en les seves vides, en la seva cultura i en les decisions que hauran de prendre per protegir no només les seves famílies, sinó també la seva identitat.

La directora
Guanyadora de la prestigiosa beca FulBright, Briar March dirigeix el seu segon documental, Hi havia una vegada una illa, després del polèmic Allie Eagle and Me (2009). Col·laboradora habitual de la multipremiada cineasta Annie Goldson, March ha dirigit diversos videoclips, magazins televisius i anuncis, i és sòcia d’On the Level Productions, la productora de Hi havia una vegada una illa, junt amb Lyn Collie.

Premis y festivals

  • Festival Internacional du Film Documentaire Océanien – Gran Premi del Jurat. Tahití, 2010.
  • Big Sky Documentary Film Festival – Premi Fets Naturales. EEUU, 2010.
  • Millennium International Documentary Film Festival – Premi al Millor Missatge de Desenvolupament. Bèlgica, 2010.
  • Leipzig Documentary Film Festival - Leipziger Ring Award. Alemania, 2010.21:30h | Projecció: locos | Cinemes Girona


Premier en España

Locos
Direcció: Harold Trompetero
Nacionalitat: Colombia
Duració: 72 minuts
Any: 2011
Sinopsi: Eduardo, un pintor de parets arriba a un manicomi per fer algunes reparacions locatives. Allà s'enamora de Carolina, una de les pacients que pateix d'esquizofrènia paranoide. Sense entendre el perquè Eduardo se l'endú amb ell, intentant treure-la d'aquest estat en què es troba, enmig de bogeries i de sacrificis descobreix que tot i el que faci l'amor entre ells és un caos per fora de la institució mental, tornant-la a on hauria d'estar, però amb la forta convicció que ella és el seu amor veritable i que farà l'impossible per estar junts.

Dilluns 26 de novembre
18:30h | Projecció i debat: DOCUMENTAL - PREMI IMAGO | CASA AMÈRICA CATALUNYA


Premi Imago de la Muestra Internacional Documental de Bogotá

La montaña roja
Direcció i producció: María del Pilar Sánchez
Nacionalitat: Colombia / Noruega
Duració: 52min
any: 2011
Sinopsi: La muntanya vermella és el testimoni de dos periodistes de Cali refugiats a Noruega. Darrere d'aquestes circumstàncies estan els segrestats de l'Església La Maria -plagi comès per l'ELN el maig de 1999- i per qui els periodistes feien el programa radial Veus de llibertat, en què s'enviaven missatges de familiars i amics. Això va posar als periodistes en la mira de la guerrilla, que els va declarar objectiu militar, obligant-los a fugir del país. Al petit poble de Noruega que els acull, s'han d'adaptar a les noves condicions al costat d'altres refugiats colombians i les seves famílies, entre ells un ex-guerriller de l'ELN i altre del M-19. Pel seu estatus de refugiats, no poden tornar a Colòmbia, per això han d'esperar set anys i fer noruecs. Aquest temps ha passat, moltes coses han canviat i ara poden tornar a retrobar amb les seves famílies

Dimarts 27 de novembre
18:30h | Projecció: CurtsCurts d'aquí i d'allà | FNAC

Punto Aparte
Direcció: Liliana Merizalde
Guió: Liliana Merizalde amb la col·laboració de Silvia Salamanca
Gènere: Experimental
Duración: 9 min
año: 2012
Sinopsis: Punto Aparte neix d'una metàfora sobre estar lluny del punt d'origen. Sobre abandonar un lloc, arribar a un altre, reconstruir-se. Es parteix del clixé dels estrangers a Barcelona per parlar del desplaçament i la dislocació, no només geogràfica sinó personal. La descol·locació com a condició mental, com a espai habitable, com a punt des d'on es mira el món, com a lluita. Portar el passat sota la pell, dur estructures de pensament, records, memòria. En el procés d'adaptació, el món ens posa a prova, i el temps i l'espai són les seves eines.
Jun és una noia japonesa que ha portat el procés de reconstrucció fins al punt de perdre la noció d'identificació amb el seu lloc d'origen. Amb poques arrels i moltd’aire, passeja per la ciutat mimetitzant-se amb les taques de les parets, passant desapercebuda. Però la seva observació no és passiva, les seves ganes de pertànyer l'han portat a trobar un sistema de vida, una il·lusió de participació.

Dodgy
Direcció: Elkin Calderon
Producció: Video Head Cleaner
Duració: 24 min
any: 2012
Sinopsi: Dodgy en anglès britànic vol dir moltes coses: sospitós, mal fet, una cosa que no funcionarà, que té mal aspecte, etc. Dodgy és una pel·lícula dodgy, sospitosa, tràgic-còmica i política, que ens mostra des d'una òptica personal i íntima una forma artística de crear, a partir de les experiències d'un immigrant llatinoamericà a Londres.

19:00h | Projecció: Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya | FNAC

Shahada
Direcció: Anna Carolina Negri, Daniela Pintão, Giselle M. Avilés-Maldonado, Lidia García, María Iserte i Patricia Carballo
Idea Original: Anna Carolina Negri
Sinopsi: Un grup de dones espanyoles revela el seu procés de conversió a l'Islam i les dificultats i necessitats que suposa aquesta decisió. Endinsant en aquest procés, Shahada proposa una reflexió sobre les paradoxes íntimes i socials que comporta la conversió a l'Islam per a una dona occidental. shahada documental

Divendres 30 de novembre
15:00h | Projecció DOCUMENTALS - MID: JET LAG | CCCB aula 1

Jet Lag
Direcció: Gustavo Vasco
Duració: 30 min
any: 2010
Sinopsi: Jet Lag expressió que ve de l'anglès Jet: avió a reacció i Lag: desajust, i que descriu el conjunt de símptomes més o menys importants que pateix l'individu com a resultat de l'adaptació del seu organisme a nou lloc i un nou horari. Pateixo de Jet Lag.


16:00h | Projecció DOCUMENTALS - MID: LA HIJA DE LA LUZ | CCCB

La hija de la luz
Direcció: Roberto Flores Prieto
Duració: 52 min
any: 2010
Sinopsi: Graciela Salgado Valdés és la filla de la llum, germana del llegendari Paulino "Batata" Salgado, llevadora familiar i cantaora de Las Alegres Ambulancias, grup musical afrocolombià que lluita per convertir la seva tradició en un projecte comercial. La seva vida, com la de tots els colombians, és plena de matisos i contradiccions. La seva realitat, molt llunyana de la imatge alegre i exòtica d'una postal turística, està marcada pel xoc entre les seves tradicions i el pragmatisme que demana la quotidianitat.


17:00h | Projecció CURTS: EL MILLOR D’IN VITRO VISUAL - PROGRAMA 001 | CCCB

Benjamín en Tecnicolor
Direcció: Juan David Gil Palacio - Ángela Tobón Ospina
Duració: 30 min
Gènere: Argumental
Sinopsi: Benjamí és un nen de 10 anys que viu en un món a blanc i negre, on l'única manera de veure a color és a través d'unes ulleres tecnicolor. Sense aquestes ulleres no es pot jugar futbol. Benjamí necessitarà l'ajuda de la seva àvia i del seu àngel guardià per aconseguir unes ulleres tecnicolor i poder jugar la final.

Carga
Direcció: Yenny Santamaría
Duració: 3 min
Gènere: Animació
Sinopsi: Ella camina pel desert de terra, el vent mou seu cabell que és tan llarg com tres vegades ella mateixa. Arrossegar és difícil, i més encara quan s'hi enreden les coses que troba al seu pas, les quals encara belles no deixen de ser una altra càrrega.

Tiempo de volar
Direcció: Juan Esteban Álvarez
Duració: 11 min
Gènere: Argumental
Sinopsis: Inés, viu al camp sota els maltractaments del seu pare. Un dia, en tractar d'escapar d'ell, Inés veu un ocell caure, ho recull i juntament amb Alfonso, el seu amic i còmplice, emprendran l'aventura de tornar l'ocell al cel en contra de les prohibicions dels seus pares.

Asunto de Gallos
Direcció: Joan Gómez
Duració: 16 min
Gènere: Argumental
Sinopsi: Ricardo és un jove Gallero que porta més de la meitat de la seva vida, dedicat a aprendre del seu pare, l'ofici i els secrets de les baralles de galls. Vicent, el pare, és un vell Gallero, jugador empedreït i murri, acostumat a arriscar-se en deutes de joc fins el tall de la mort, amb l'esperança que al final li resulti l'ingenu que li ha de donar la "papaia" per mantenir-se en la seva llei. Només que aquesta vegada, Vicente té un deute gran amb "Caturra", i aquest no perdona, així que la vida de Vicente està en suspens. El vell té un bon gall al colorit, i la plantada per jugar, però el seu rival, l'únic que s'interposa en el camí cap a la plata, i el campionat del torneig, en aquesta oportunitat és Ricardo, el seu propi fill. Ricardo, cansat de la vida que ha portat amb el seu pare, té tot arreglat per guanyar, però per aquí algú diu, que no se sap si fill de Gallero li fa cas al cor o l'esperó.


18:00h | Projecció CURTS: EL MILLOR D’IN VITRO VISUAL - PROGRAMA 002 | CCCB

Eçkwe quiere decir Colibrí
Direcció: Mónica María Mondragón
Duració: 17 min
Gènere: Argumental
Sinopsi: Eskwe quiere decir colibrí narra la història d'una nena indígena anomenada Eçkwe, i l'India, la seva mare, que arriben a viure a Hawaii Show 2000, un bordell de caràcter popular. La nena es confronta progressivament amb l'univers social del bordell i els seus habitants quotidians: els nens que igual que Eçkwe viuen, les dones que treballen al lloc, els clients, els curiosos ... Personatges i situacions desconegudes que la guiaran a una inesperada confrontació final.

La fábula del negro Bautista
Direcció: Rafael Martínez
Duració: 10 min
Gènere: Argumental
Sinopsi: Baptista és un pescador de Barú que vol estar amb la bella Ada, però pel que sembla ella només surt amb turistes blancs. Què tan lluny està disposat anar Baptista per cridar la seva atenció?

Magnolia
Direcció: Diana Montenegro
Duració: 16 min
Gènere: Argumental
Sinopsi: Rafael, un vell solitari, porta molt temps sense sortir de la foscor de la seva casa. Cada dia, ell escriu noms de dones en fulls de paper que posa a la seva finestra, mirant d'atreure l'atenció d'una dona gran recicladora que passa sempre davant de casa seva. Un dia, el rètol 'Magnolia' fa que la dona decideixi entrar a la casa, portant amb si la llum que Rafael va deixar de veure fa molt de temps ...

Salomé
Direcció: Laura Mora
Duració: 16 min
Gènere: Argumental
Sinopsi: Per Salomé, una bella jove de 14 anys, el 16 de juliol era el dia més feliç de l'any. Les festes de la Verge del Carme al seu barri es convertien en la il·lusió de poder veure el Miguel, un dels nois que carrega la imatge de la Verge en la processó. No obstant això aquest 16 de Juliol és diferent, Salomé celebra el primer aniversari de la mort del seu pare, que l'acompanyava cada any a veure aquest noi que li feia tremolar els peus. En tornar del cementiri, després de posar flors a la tomba del seu pare, els ulls de Salomé i Miguel es creuen per primer cop, mentre ella lluita per confrontar el seu propi dolor i mantenir viva la il·lusió d'una tradició. Serà llavors que el 16 de juliol pot convertir-se de nou en el dia més feliç de l'any per Salomé?


19:00h | Prokección DOCUMENTALS - MID: A SOLAS | CCCB

A Solas
Direcció: Marta Hincapié Uribe
Duració: 35 min
Any: 2010
Sinopsi: Teresina Gómez va créixer dins del Palau de Belles Arts. Va aprendre a tocar el piano d'oïda. Va guardar en silenci les seves notes, per a ella, com en una capseta. Des d'aquest espai de fades, Teresina, tot sol, ens explica com la música i la seva vida plena de solitud, de carència i alhora d'opulència, van llaurar la pianista que avui aplaudim.


19:30h | Projecció DOCUMENTALS - MID: IMPUNIDAD | CCCB

Impunidad
Direcció: Juan José Lozano - Hollman Morris
Duració: 84 min
Any: 2010
Sinopsi:Colòmbia, anys 2000, després de la desmobilització de més de 30 mil paramilitars acusats de l'assassinat de milers de colombians s'inicia un procés judicial amb alguns comandants desmobilitzats. Un moment històric al país. Impunity és un testimoni revelador de la trobada entre víctimes i victimaris en les estrades judicials, i del suport de sectors polítics, militars i econòmics a la guerra paramilitar. Impunity és un crit per la justícia, en nom de les víctimes i un recorregut per les troballes i dificultats que es presenten en aquest camí seguit per Colòmbia en nom de "la pau i la justícia". Aconseguirà Colòmbia superar la impunitat?