El projectePresentació

La 9a diàspora 2012: Colòmbia - Barcelona - Sant Cugat (del 20 de novembre a l’1 de desembre a Barcelona i de l’11 al 18 de novembre a Sant Cugat), és un projecte desenvolupat per l’Associació IMAGO per a la Cooperació, el Desenvolupament Bio-sostenible i la Solidaritat que, com cada any, té com a objectiu realitzar un treball de sensibilització, a través de les arts visuals i les noves tecnologies, en relació a la convivència pacífica, la solidaritat i la cura de la nostra casa: la Terra.

Missatge i objectius

El missatge de la 9a diàspora 2012 gira entorn a la responsabilitat que tenim tots i totes, per acció o per omissió, sobre la realitat que viu tant Colòmbia com molts altres llocs del món. En aquest sentit, la diàspora convida a la següent reflexió: si acceptem la nostra part de responsabilitat en els conflictes armats, en les desigualtats socials, en la pobresa i en la destrucció del medi ambient, recuperarem la capacitat i el poder per canviar l’escenari actual, ja sigui amb petites o grans accions.

Amb aquest objectiu, les Jornades de Sensibilització de la diàspora conviden a construir-nos en l’ètica de la cura, tenint un horitzó de sentits solidaris i responsables, entenent que tots els éssers humans som fills d’aquest planeta i que, per tant, som germans que hem de cuidar-nos els uns als altres i cuidar la nostra casa: La Terra, apostant així per un nou model de convivència planetària que permeti el desenvolupament d’un model de mentalitat individual i global en harmonia amb les persones i amb el planeta. Es tracta, en essència, de treballar unint esforços en la construcció d’una Bio-civilització, és a dir, d’una convivència global entorn i a favor de la vida en totes les seves manifestacions: l’ésser humà, els animals, la naturalesa i el planeta.

La 9a diàspora 2012 proposa que ens fem les següents preguntes: Què volem aportar des del nostre projecte de vida al món? Per quin tipus d’humanitat volem apostar? Quina classe d’organitzacions polítiques, socials i econòmiques volem? I quina part de nosaltres té connexió amb la crisis que afecta al món? Amb aquestes reflexions, la diàspora d’aquest any aposta per la convicció: Construïm el món en el que volem viure, ARA!!!

Presentació i novetats 2012


9a diàspora 2012: Colòmbia - Barcelona - Sant Cugat • Jornades de sensibilització – Mostra de Cinema

Sent una vegada més el cinema l’eix narratiu principal de les jornades, les novetats d’aquest any són:

 • La renovada identitat visual de la diàspora (nou cartell, logotip, vídeo promocional i web) que reflecteix el tema central d’enguany, la construcció d’una Bio-civilització,
 • El canvi de format, adaptat a les estacions. Per tant la diàspora compta a partir d’ara amb activitats a la primavera, a l’estiu, a la tardor i a l’hivern,
 • L’estrena a Barcelona de la pel·lícula Locos, del director de cinemà colombià Harold Trompetero
 • El Premi Imago que otorga la mostra al documental colombo-noruego La Montaña Roja, de María del Pilar Sánchez
 • La celebració per primer cop de la diàspora a Sant Cugat (de l’11 al 18 de novembre)

L’Associació IMAGO compta en la seva novena edició amb la complicitat de 70 entitats, entre les què figuren Casa Amèrica Catalunya, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Ajuntament de Barcelona, Consorci de Biblioteques de Barcelona, Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Universitat de Barcelona, FNAC, Espai Avinyó…

La diàspora, que celebra la seva programació en 14 espais, incorpora aquest any com nous punts de trobada Cinemes Girona a Barcelona; i Cinemes Sant Cugat, Casa de Cultura, Biblioteca Gabriel Ferrater, Teatre-Auditori i Terra Dolça a Sant Cugat.

Les Jornades de sensibilització de la diàspora és un projecte que va néixer l'any 2004 a Barcelona amb l’objetiu de fomentar el diàleg intercultural com a base de la convivència. Sota el format diàspora Colòmbia-Barcelona i mitjançant un conveni amb el Instituto Cervantes, la diàspora ha arribat a 12 ciutats del món, entre elles, Nova York, Los Angeles, São Paulo, Roma, Paris, Bremen, Bonn i Casablanca.

Protagonista: el cinema

La 9a diàspora 2012: Colòmbia-Barcelona-Sant Cugat (del 20 de novembre a l’1 de desembre a Barcelona i de l’11 al 18 de novembre a Sant Cugat) compta amb un protagonista: el cinema. La mostra de cinema de les jornades està constituïda principalment per una selecció de pel·lícules colombianes entre les quals hi figuren 2 llargmetratges de ficció, 9 documentals i 14 curtmetrartges.

Moltes de les pel·lícules que componen la programació de la 9a diàspora han participat en reconeguts festivals com San Sebastián i Cannes, i transmeten els continguts que han mogut i segueixen movent el projecte de la diàspora.

Nova imatge

Les Jornades de Sensibilització de la diàspora, en la seva 9a edició, estrenen nova imatge. Es tracta d’una identitat visual totalment renovada que pretén reflectir el tema central de la diàspora d’enguany: la construcció d’una Bio-civilització.

La nova imatge de la diàspora 2012 ha estat treballada i desenvolupada pels estudiants de Disseny Gràfic, Il·lustració i Advertising de l'IED Barcelona Escola Superior de Disseny, constituint aquest treball la seva tesi de final de curs. La renovació de la identitat visual de la diàspora compta amb nou logotip, un nou cartell, un nou vídeo promocional, una web totalment renovada (www.imagocatalunya.org) i un llibre de memòria de les edicions anteriors de les jornades.

Els estudiants també han realitzat l’acció de comunicació “Un pas pel canvi”en la què un total de 420 visitants del parc de la Ciutadella van donar simbòlicament “el pas” el passat dia 26 de maig. El resultat: una catifa de petjades amb missatges a favor del canvi. Aquests missatges es van poder seguir posteriorment per facebook, arribant a un total de 10.000 persones.

Nou format: una diàspora estacional

Enguany les Jornades de Sensibilització de la diàspora estrenen un nou format adaptat a les estacions. Així doncs, les activitats de la diàspora 2012 es reparteixen en 4 blocs, coincidint cadascun d’ells amb una estació de l’any: la diasporeta vaporeta a la primavera, la diàspora al barri a l’estiu, la Mostra de cinema a la tardor, i el Seminari Internacional de Convivència planetària a l’hivern.

1. Diiasporeta Vaporeta: Cinema animat per nens del Casc Antic, Gràcia i Sant Gervasi (primavera)

La disporeta-vaporeta, a la primavera, pretén sensibilitzar als més petits pel que fa a la cura dels altres i de la Terra per mitjà de projeccions de cinema animat i tallers per a nens al Casc Antic, Gràcia i Sant Gervasi. També es tracta la pràctica de la solidaritat i el respecte per la diferència com a part indispensable per a la pròpia existència.

2. Diàspora al barri: Cinema a la fresca per les famílies del Casc Antic (estiu)

La diàspora al barri, a l’estiu, consisteix en projeccions de cinema a la fresca al Casc Antic de la ciutat per al públic familiar. Aquesta activitat s’endinsa en la vida d’aquest barri constituint un espai on persones immigrades de diferents parts del món, juntament amb les comunitats d’acollida, participen en la construcció d’eines culturals de participació ciutadana i de convivència. Pel seu desenvolupament, la diàspora al barri aprofita els recursos existents al barri i les seves institucions per tal de contribuir a enfortir les xarxes de barri.

3. Diàspora: Mostra de cinema colombià (tardor)

La ja tradicional Mostra de Cinema colombià a la tardor pretén, per mitjà de l’estrena a Barcelona de les més recents i guardonades pel·lícules colombianes, fer reflexionar el públic espectador sobre la responsabilitat que tots tenim, per acció o omissió, en relació als conflictes que es viuen a Colòmbia com a altres llocs del món, i sobre la capacitat i el poder que tenim per canviar l’escenari actual.

4. Segon Seminari Internacional de Convivència planetària: cap a una Bio-civilització (hivern)

El II Seminari, a l’hivern, pretén aportar al món les construccions que des de Catalunya s’estan realitzant per al canvi global. En aquest sentit, el seminari constitueix un punt de trobada on diferents actors intercanvien punts de vista per unir forces i canviar l’actual model de desenvolupament. Organitza associació Imago amb la Càtedra Josep Termes de la Universitat de Barcelona.

Des del seminari es reflexiona entorn de la Bio-civilització per tal que esdivingui una realitat. Es tracta d’un nou paradigma de convivència global que valora i respecta la vida en totes les seves manifestacions: l’ésser humà, els animals, la naturalesa i el planeta, la nostra única llar. Idees que van de la mà de les dinàmiques de diàleg que s’estan donant al Fòrum Social Mundial, en el que es plantegen els fonaments de la concepció de la Bio-civilització des dels eixos de l’ètica, la política i l’economia. Així, els actuals motors dialèctics d’aquesta reflexió global són les preguntes de: amb quins valors?, amb quines estructures de poder? i amb quin sistema econòmic?

Activitats Sant Cugat


De l’11 al 18 de novembre

1. Trobada d’experiències de canvi per a la Bio-civilització

Dins la Festa de Tardor, amb la col·laboració de diverses entitats.

Dia: diumenge 11 de novembre
Hora: de 9h a 15h
Lloc: Hort de l'Abat - Jardins del Paga-li Joan (Monestir)

La sensibilització sobre els problemes estructurals globals no serveix si després no comporta un canvi en les pràctiques del dia a dia de les persones. Tots i totes som responsables en diferent mesura d’aquests problemes, i tenim diverses eines al nostre abast per aportar el nostre gra de sorra per avançar cap a una Bio-civilització.

Aquesta activitat consisteix en una gimcana que té com a objectiu -tot donant a conèixer iniciatives que des de Catalunya contribueixen canviar el món des de la nostra realitat- el replantejament de diversos aspectes de la vida quotidiana, com per exemple què consumim, on comprem i d’on provenen els productes que comprem, quin tipus d’energia utilitzem a casa, quin tipus de turisme fem en les nostres vacances...

2. Projecció: Largometraje Porfirio
Cicle de Cinema d’Autor als Cinemes Sant Cugat

Dia: Dijous 15 de novembre
Hora: 19:30h i 22:00h
Lloc: Cinemes Sant Cugat (Av. del Pla del Vinyet, 50 / Av. Torreblanca)

Projecció de la pel·lícula colombiana Porfirio, d’Alejandro Landes, als cinemes Cinesa aportada per Imago dins del Cicle de Cinema d’Autor organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat.

Sinopsi: reduït a un univers que es limita a desplaçar del seu llit a la cadira de rodes, Porfirio -un home en bolquers que es guanya la vida venent minuts de telèfon mòbil en una llunyana ciutat al costat del Amazones- somia en volar. Aquesta pel·lícula ha rebut importants premis en festivals reconeguts tant a nivell colombià com internacional.

3. Projecció i Fòrum: Biblioburro
(Selecció de la Mostra Internacional de Documental, Bogotà)

Dia: divendres 16 de novembre
Hora: 19:30 h
Lloc: Biblioteca Gabriel Ferrater (Av. del Pla del Vinyet, s/n.)
Conferenciant: Luis Humberto Soriano, protagonista del documental.
Sinospsi: Biblioburro és un documental que narra la història del professor Luis Soriano que cada cap de setmana, benèvolament i amb l'ajuda dels seus dos burros "Alfa" i "Beto", apropa la cultura a les senderes més allunyades del Magdalena Medio colombià. El mestre llegeix als nens, sense importar el seu origen o l'activitat dels seus pares (si són camperols, guerrillers, paramilitars o pertanyents a algun càrtel), els deixa llibres i els estimula a explicar les seves històries, entre d’altres activitats. Una història simple en un país complicat. Una història de cultura enmig de la guerra. Una història còmica entre en Luis i els seus burros.
Vídeo de presentació:

4. Taula rodona: Construint una Bio-civilització. Amb quina ètica, quina economia i quina estructura de poder.

Dia: dissabte 17 de novembre
Hora: 10:00 h
Lloc: Teatre Auditori (Av. del Pla del Vinyet, 48)
Ponents: comptarem amb la presència del president de Justícia i Pau i de la Universitat Internacional de la Pau, Arcadi Oliveres; la directora de teatre i presidenta d’Amics de Pedra i Sang, Dolors Vilarasau; i Isabelle Delannoy, co-guionista de Home i representant de GoodPlanet Foundation.
Modera: Sandra Campos, directora de l’Associació IMAGO i de la diàspora.

Quan es planteja la possibilitat de construir una Bio-civilització, és important deixar clar que això comporta parlar de principis i valors ètics que tenen com a eix central les relacions de la humanitat amb la natura, i les relacions de la humanitat amb la seva pròpia diversitat social i cultural. Els principis i valors són la infraestructura tant dels ideals i l'imaginari social com de les pràctiques en totes les esferes de la vida: des de la quotidianitat familiar i comunitària fins al poder i l'economia.

L'atenció es focalitza en els principis i valors ja presents de manera subordinada dins d’aquesta civilització en crisi, principis i valors que poden ser potenciats com a forces emergents d'un nou paradigma de pensament i acció, que apunta a la possibilitat històrica de la biocivilització. No es tracta de quelcom obvi, com algú podria creure, sinó de la recerca del bon sentit en el sentit comú, tal com ens ensenyà el gran pensador del canvi històric possible Antonio Gramsci.

Potser, com planteja Victòria Camps, aquest és més un temps de preguntes que de respostes, però són justament les preguntes les que ens mobilitzen i ens impulsen a anar trobant el camí mentre caminem.

5. Projecció i Fòrum: documental Home

Dia: dissabte 17 de novembre
Hora: 12:00 h
Lloc: Cinemes Sant Cugat (Av. del Pla del Vinyet, 50 / Av. Torreblanca)
Entrada lliure. Activitat familiar (nens i nenes a partir d’11 anys)

Presenta l’acte Isabelle Delannoy, co-guionista de Home i representant de GoodPlanet Foundation.

Home és un documental creat sense ànim de lucre amb l’objectiu de sensibilitzar l’espectador a través d’espectaculars imatges preses des de l’aire en diferents llocs d’arreu del planeta. Amb elles es vol fer explícita la importància vital de la preservació del medi ambient i la cura i estima que hem de tenir cap a la Terra, l’única “llar” que tenim.

Es tracta d'una producció del francès Luc Besson dirigida pel prestigiós fotògraf Yann-Arthus Bertrand, conegut gràcies a les seves instantànies aèries, que s’estrenà de manera simultània el 2009 en 126 països en grans pantalles a l'aire lliure, cinemes, Internet, televisió i DVD.

La pel·lícula no té interessos comercials, per això es difon de manera totalment gratuïta i en alta qualitat, fins i tot a la xarxa, amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre possible d'espectadors. Les seves excepcionals imatges només pretenen una cosa: fer entendre al món que estem vivint un període crucial i que és necessari protegir el nostre planeta.

En la presentació es tractarà la idea de l'esforç col·lectiu per impedir l'evolució catastròfica del clima de la Terra. Yann Arthus-Bertrand, director de Home, diu: "Estem vivint un període crucial. Els científics ens diuen que només tenim 10 anys per canviar els nostres modes de vida, evitar esgotar els recursos naturals i impedir una evolució catastròfica del clima de la Terra. Cadascú de nosaltres ha de participar en l'esforç col·lectiu, i és per sensibilitzar al major nombre de persones que vaig realitzar la pel·lícula Home. Per a que aquesta pel·lícula sigui difosa el més àmpliament possible, havia de ser gratuïta. Un mecenes, el grup PPR, va permetre que ho sigui. Europacorp, que la distribueix, es va comprometre a no obtenir cap benefici perquè Home no té cap interès comercial. M'agradaria que aquesta pel·lícula es converteixi en la vostra pel·lícula. Comparteix-la i actua."

6. Diasporeta Vaporeta
Taller de cinema d’animació per a nens

Dia: diumenge 18 de novembre
Hora: 12:00 h
Lloc: Terra Dolça (C/ Enric Granados, 8)
Conductora del taller: Sandra Campos, directora de l’Associació IMAGO i de la diàspora

Aquest capítol de la diàspora, adreçat a nens d’entre 9 i 12 anys, té com a objectiu treballar amb els més petits els valors que implica una nova convivència al planeta. Per mitjà de projeccions de cinema animat de diferents llocs del món, reflexions i dibuixos, el taller treballa amb les noves generacions d’infants.

A través d’eines lúdiques, la diasporeta pretén sensibilitzar els més petits en la cura dels altres i de la Terra, així com construir-los en la solidaritat, el respecte i el reconeixement de la diferència com a part indispensable de la pròpia existència.

Recuperant l'esperança i la innocència pròpia de la mirada dels nens i les nenes, els adults "netegem" la mirada que tenim de la realitat, contaminada pels prejudicis. Amb aquest aprenentatge bidireccional desenvolupem valors i referents basats en la cura, la responsabilitat, el reconeixement i el respecte cap als altres i el nostre entorn.

Activitats Barcelona


Primavera, estiu, tardor i hivern

1. Diasporeta Vaporeta
Taller cinema d’animació
Primavera
Lloc:
Pati Llimona (Casc Antic)
Conductor del taller: Juan Carlos Concha, director artístic de la mostra de cinema de la diàspora

2. Diàspora al barri
Cinefòrum diàspora Colòmbia-Barcelona
Dia: dijous 14 de juny
Hora: 19:00 hores
Lloc: Espai Avinyó
Conductors: Sandra Campos, directora de l’associació Imago Barcelona i de la diàspora, i Juan Carlos Concha, director artístic de la mostra de cinema de la diàspora

L’activitat compta amb la projecció dels curtmetratges Migropolis (Colòmbia-Barcelona 2011), Viajeras de dos mundos: las yubartas (Colòmbia 2011) i Los caminos de octubre (Colòmbia 2009).

Nit de curts de la fresca
Dia: dimecres 11 de juliol
Hora: 22.30 hores
Lloc: plaça Sant Just

La sessió, sota el títol Per una biocivilització i que s’emmarca dins de la programació d’estiu del Centre Cívic Pati Llimona, oferirà la projecció dels curts colombians Agua Bendita, Viajeras de dos mundos: las Yubartas, y Guardianes de Semillas.

La projecció dels tres curts té com a objectiu fer reflexionar als espectadors sobre el tema central de la diàspora d’enguany: treballar, tot unint esforços, en la construcció d’una Bio-civilització, és a dir, d’una convivència global entorn i a favor de la vida en totes les seves manifestacions: éssers humans, naturalesa, planeta i animals.

3. MOSTRA DE CINEMA: PROGRAMACIÓ AUDIOVISUAL
DEL 20 AL 30 DE NOVEMBRE - 2012

La programació cinematogràfica, des de sempre eix narratiu de la diàspora per ser una eina molt forta de sensibilització social, està formada per diferents cicles de llargmetratges i curtmetratges, tant de ficció com documentals.

3.1. LLARGMETRATGES:
3.1.1. FICCIÓ

PORFIRIO
Dia: dijous 22 de novembre
Hora: 21:30 hores
Lloc: Cinemes Girona
Direcció i guió: Alejandro Landes
Nacionalitat: Colòmbia
Any: 2012
Duració: 101 min
Gènere / subgènere: ficció / drama

Sinopsi: reduït a un univers que es limita a desplaçar del seu llit a la cadira de rodes, Porfirio -un home en bolquers que es guanya la vida venent minuts de telèfon mòbil en una llunyana ciutat al costat del Amazones- somia en volar. Aquesta pel·lícula ha rebut importants premis en festivals reconeguts tant a nivell colombià com internacional.

Premis Nacionales

 • Mejor Película, Colombia al 100%, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias -FICCI-, 2012.
 • Mejor Director, Colombia al 100%, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias -FICCI-, 2012.
 • - Mejor Director, Competencia Oficial Ficción, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias -FICCI-, 2012.


Premis Internacionals

 • Prix Cinédécouvertes, Cinematek, Bélgica, 2011.
 • Golden Peacock, 42° Festival Internacional de Cine de India - Goa, India, 2011.
 • Premio del Jurado a Mejor Película, World Cinema Amsterdam Festival, Holanda, 2011.
 • Premio del Jurado y Premio a Mejor Actor para Porfirio Ramírez Aldana, Festival Biarritz Amérique Latine – Cinémas et Cultures, Francia, 2011.
 • Premio Alexander de Bronce, 52° Thessaloniki International Film Festival, Grecia, 2011.
 • Mejor Director, Festival de Cine La Orquídea Cuenca, Ecuador, 2011.


Participació en Festivales

 • Selección Oficial, 43 Quincena de Realizadores, Festival de Cannes, Francia, 2011.
 • Selección Horizontes, 59º Donostia Zinemaldia, Festival de San Sebastian, España, 2011.
 • Selección Visions, Toronto International Film Festival, Canadá, 2011.
 • Selección Internacional, 16º BUSAN International Film Festival, Corea, 2011.

LOCOS
Dia: divendres 23 de novembre
Hora: 22:00 hores
Lloc: Cinemes Girona
Direcció i guió: Harold Trompetero
Nacionalitat: Colòmbia
Any: 2011
Duració: 72 min
Gènere / subgènere: ficció / comèdia

Sinopsi: Eduardo, un pintor de parets arriba a un manicomi per fer algunes reparacions. Allà s'enamora de Carolina, una de les pacients que pateix d'esquizofrènia paranoide. Sense entendre el perquè Eduardo se l'endú amb ell, intentant treure-la d'aquest estat en què es troba. Enmig de bogeries i de sacrificis descobreix que tot el que faci l'amor entre ells és un caos fora de la institució mental. Eduardo torna a Carolina on hauria d'estar, però amb la forta convicció que ella és el seu amor veritable i que farà l'impossible per estar junts.

Premis Nacionals

 • Producción de Largometrajes del Fondo para el Desarrollo Cinematográfico –FDC-, 2009.

3.2. DOCUMENTALS:

3.2.1 PREMI IMAGO

Aquest és el tercer any en què la diàspora otorga el Premi Imago, en conveni amb la Muestra Internacional de Documental que organitza la corporació colombiana de documentalistes Alados-Colombia. L’objetiu d’aquest premi és estimular la difusió de les obres documentals amb les què Imago sent afinitat tant pel que fa als seus continguts com per la seva forma. L’obra premiada d’aquest any és La montaña roja un documental de la jove directora María del Pilar Sánchez.

LA MONTAÑA ROJA
Dia: dilluns 26 de novembre
Hora: 18:30 hores
Lloc: Casa Amèrica de Catalunya
Presenta: Juan carlos Concha
Direcció i guió: María del Pilar Sánchez
Nacionalitat: Colòmbia / Noruega
Any: 2011
Duració: 52 min

Sinopsi: La montaña roja és el testimoni de dos periodistes de Cali refugiats a Noruega. Darrere d'aquestes circumstàncies estan els segrestats de l'Església La Maria -plagi comès per l'ELN el maig de 1999- i per qui els periodistes feien el programa radial Voces de libertad, en el qual s'enviaven missatges de familiars i amics. Això va posar als periodistes en la mira de la guerrilla, que els va declarar objectiu militar, obligant-los a fugir del país.
Al petit poble de Noruega que els acull, s'han d'adaptar a les noves condicions al costat d'altres refugiats colombians i les seves famílies, entre ells un ex-guerriller de l'ELN i altre del M-19. Pel seu estatus de refugiats, no poden tornar a Colòmbia, per això han d'esperar set anys i fer-se noruecs. Aquest temps ha passat, moltes coses han canviat i ara poden tornar a retrobar amb els seus.

3.2.2. PROJECCIÓ ESPECIAL I FORUM

BIBLIOBURRO

Dia: dimecres, 21 de novembre
Hora: 20.00 hores
Lloc: Cinemes Girona

FORUM AMB:
Luis Humberto Soriano, protagonista del documenta
María del Pilar Sánchez, guanyadora del Premi Imago 2012

Sinospsi: Biblioburro és un documental que narra la història del professor Luis Soriano que cada cap de setmana, benèvolament i amb l'ajuda dels seus dos burros "Alfa" i "Beto", apropa la cultura a les senderes més allunyades del Magdalena Medio colombià. El mestre llegeix als nens, sense importar el seu origen o l'activitat dels seus pares (si són camperols, guerrillers, paramilitars o pertanyents a algun càrtel), els deixa llibres i els estimula a explicar les seves històries, entre d’altres activitats. Una història simple en un país complicat. Una història de cultura enmig de la guerra. Una història còmica entre en Luis i els seus burros.

Vídeo de presentació:

3.2.3. MOSTRA DE MOSTRES

FESTIVAL DE DOCUMENTALS SOLIDARIS DE BARCELONA
Dia: dijous 22 de novembre
Hora: 18:30 hores
Lloc: Biblioteca Jaume Fuster
Presenta: Juan Carlos Concha, director artísitic de la diàspora i Siscu Baiges, periodista de la Xarxa Ràdio

Projecció: LA PLATAFORMA, EL DOCUMENTAL
Solidaritat i Comunicació - SICOM i Namuss Films

Més de 500 mil famílies viuen amenaçades amb perdre la seva casa. Organitzacions que analitzen el funcionament de la banca calculen que en els pròxims anys es superarà el milió d’execucions. Des del principi de la crisi se n’han executat més de 350 mil. Cada una afecta no només els propietaris dels immobles que no poden pagar, sinó també als avaladors, habitualment de l’entorn familiar.
La Plataforma tracta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la seva defensa del Dret Constitucional a una Vivenda Digna per tothom i vol ser una eina que afavoreixi el debat, aclareixi els drets que assisteixen a la ciutadania i desfaci els equívocs que la informació interessada ha impregnat en la societat. http://sicom.cat/desahucios

Solidaritat i Comunicació - SICOM és una associació sense ànim de lucre formada per periodistes i professionals preocupats pel futur del planeta i de la nostra societat. www.sicom.cat
Namuss Films és una productora audiovisual, la cultura organitzativa de la qual és fer projectes periodístics lliures de condicionants mercantilistes. www.namussfilms.com

DOCS BARCELONA
Dia: divendres 23 de novembre
Hora: 18:30 hores
Lloc: Biblioteca Jaume Fuster
Presenta: Elena Subirats

Había una vez una isla
Direcció: Briar March
Nacionalitat: Nova Zelanda (2010)
Duració: 80 minuts
Gènere: Medi Ambient
VO en anglès, Takuu i Tok Pisin subtitulada en català o castellà
Editors: Prisca Bouchet, Briar March
So: Jeffrey Holdaway
Música: The Sound Room, Mark Smythe
Productor: Lyn Collie
Sinopsis: Què passaria si la teva família s’hagués d’enfrontar a la decisió de deixar casa seva per culpa del canvi climàtic? Aquesta és la realitat de Takuu, una petita illa del sud-oest del Pacífic. Mentre la pujada de la marea inunda les cases, la vida d’aquesta comunitat polinèsia es veu afectada per les conseqüències reals del canvi climàtic. Dos científics estrangers investiguen la situació alhora que tres personatges de la comunitat, Telo, Endar i Satty, ens permeten entrar en les seves vides, en la seva cultura i en les decisions que hauran de prendre per protegir no només les seves famílies, sinó també la seva identitat.

La directora
Guanyadora de la prestigiosa beca FulBright, Briar March dirigeix el seu segon documental, Hi havia una vegada una illa, després del polèmic Allie Eagle and Me (2009). Col·laboradora habitual de la multipremiada cineasta Annie Goldson, March ha dirigit diversos videoclips, magazins televisius i anuncis, i és sòcia d’On the Level Productions, la productora de Hi havia una vegada una illa, junt amb Lyn Collie.

Premis y festivals

 • Festival Internacional du Film Documentaire Océanien – Gran Premi del Jurat. Tahití, 2010.
 • Big Sky Documentary Film Festival – Premi Fets Naturales. EEUU, 2010.
 • Millennium International Documentary Film Festival – Premi al Millor Missatge de Desenvolupament. Bèlgica, 2010.
 • Leipzig Documentary Film Festival - Leipziger Ring Award. Alemania, 2010.

MOSTRA DE CINEMA ÀRAB I MEDITERRANI DE CATALUNYA

Projecció: SHAHADA
Dia: dimarts, 27 de novembre
Hora: 19H
Lloc: FNAC
Presenta: Daniela Pintão, co directora de la Shahada
Un documental de: Anna Carolina Negri, Daniela Pintão, Giselle M. Avilés-Maldonado, Lidia García, María Iserte y Patricia Carballo
Idea Original: Anna Carolina Negri

Un grup de dones espanyoles revela el seu procés de conversió a l'Islam i les dificultats i necessitats que suposa aquesta decisió. Endinsant en aquest procés, Shahada proposa una reflexió sobre les paradoxes íntimes i socials que comporta la conversió a l'Islam per a una dona occidental
shahada documental

3.2.4. SELECCIÓ DE LA MID (Muestra Internacional de Documental de Colombia)

Dia: divendres 30 de novembre
A partir de les 15.20 hores
Lloc: CCCB

JET LAG
Hora: 15.20 h
Direcció i guió: Gustavo Vasco
Nacionalitat: Colòmbia
Any: 2010
Durada: 30 min.
Sinopsis: Jet Lag: expressió que ve de l'anglès Jet: avió a reacció i Lag: desajust, i que descriu el conjunt de símptomes més o menys importants que pateix l'individu com a resultat de l'adaptació del seu organisme a nou lloc i un nou horari. Pateixo de Jet Lag.

LA HIJA DE LA LUZ
Hora: 16:00 h
Direcció i guió: Roberto Flores Prieto
Nacionalitat: Colòmbia
Any: 2010
Durada: 52 min
Sinopsi: Graciela Salgado Valdés és la filla de la llum, germana del llegendari Paulino "Batata" Salgado, llevadora familiar i cantaora de Las Alegres Ambulancias, grup musical afrocolombià que lluita per convertir la seva tradició en un projecte comercial. La seva vida, com la de tots els colombians, és plena de matisos i contradiccions. La seva realitat, molt llunyana de la imatge alegre i exòtica d'una postal turística, està marcada pel xoc entre les seves tradicions i el pragmatisme que demana la quotidianitat.

A SOLAS
Hora: 19:00 h
Direcció i guió: Marta Hincapié
Nacionalitat: Colòmbia
Any: 2010
Durada: 35 min.
Sinopsi: Teresita Gómez va créixer dins del Palau de Belles Arts. Va aprendre a tocar el piano d'oïda. Va guardar en silenci les seves notes, per a ella, com en una capseta.
Des d'aquest espai de fades, Teresita, tota sola, ens explica com la música i la seva vida plena de solitud, de carència i alhora d'opulència, van formar la pianista que avui aplaudim.

IMPUNIDAD
Hora: 19:30 h
Direcció i guió: Juan José Lozano i Hollman Morris
Nacionalitat: Colòmbia
Any: 2010
Durada: 84 min.
Sinopsi: Colòmbia, anys 2000: després de la desmobilització de més de 30 mil paramilitars acusats de l'assassinat de milers de colombians s'inicia un procés judicial amb alguns comandants desmobilitzats. Un moment històric al país. Impunity és un testimoni revelador de la trobada entre víctimes i victimaris en les estrades judicials, i del suport de sectors polítics, militars i econòmics a la guerra paramilitar. Impunity és un crit per la justícia, en nom de les víctimes i un recorregut per les troballes i dificultats que es presenten en aquest camí seguit per Colòmbia en nom de 'la pau i la justícia'.
Aconseguirà Colòmbia superar la impunitat?

3.3 CURTMETRAGTES:

3.3.1 EL MILLOR DEL FESTIVAL INVITRO VISUAL

PROGRAMA INVITRO 1
Dia: divendres 30 de novembre
Hora: 17.00 hores
Lloc: CCCB

BENJAMÍN EN TECNICOLOR
Direcció i guió: Juan David Gil Palacio - Ángela Tobón Ospina
Nacionalitat: Colòmbia
Durada: 30 min.
Sinopsi: Benjamín és un nen de 10 anys que viu en un món de blanc i negre, on l'única manera de veure a color és a través d'unes ulleres tecnicolor. Sense aquestes ulleres no es pot jugar a futbol. Benjamí necessitarà l'ajuda de la seva àvia i del seu àngel guardià per aconseguir unes ulleres tecnicolor i poder jugar la final.

CARGA
Direcció i guió: Yenny Santamaría
Nacionalitat: Colòmbia
Durada: 3 min.
Animació
Sinopsi: Ella camina pel desert de terra, el vent mou seu cabell que és tan llarg com tres vegades ella mateixa. Arrossegar-lo és difícil, i més encara quan s'hi s'enreden les coses que troba al seu pas, les quals encara belles no deixen de ser una altra càrrega.

TIEMPO DE VOLAR
Direcció i guió: Juan Esreban Álvarez
Nacionalitat: Colòmbia
Duració: 11 min.
Sinopsi: Inés viu al camp sota els maltractaments del seu pare. Un dia, intentant escapar d'ell, Inés veu caure un ocell, el recull i juntament amb Alfonso, el seu amic i còmplice, emprendran l'aventura de tornar l'ocell al cel en contra de les prohibicions dels seus pares.

ASUNTO DE GALLOS
Direcció i guió: Joan Gómez
Nacionalitat: Colòmbia
Durada: 16 min.
Sinopsi: Ricardo és un jove Gallero que porta més de la meitat de la seva vida dedicat a aprendre del seu pare, l'ofici i els secrets de les baralles de galls. Vicente, el pare, és un vell Gallero, jugador empedreït i murri, acostumat a arriscar-se en deutes de joc fins a la mort, amb l'esperança que al final li resulti l'ingenu que li ha de donar la "papaia" per mantenir-se en la seva llei. Només que aquesta vegada, Vicente té un deute gran amb "Caturra", i aquest no perdona, així que la vida de Vicente està en suspens.

PROGRAMA INVITRO 2
Dia: divendres 30 de novembre
Hora: 18:00 hores
Lloc: CCCB

EÇKWE QUIERE DECIR COLIBRÍ
Direcció i guió: Mónica María Mondragón
Nacionalitat: Colòmbia
Durada: 17 min.
Sinopsi: "Eskwe quiere decir colibrí" narra la història d'una nena indígena anomenada Eçkwe, i l'Índia, la seva mare, que arriben a viure a Hawaii Show 2000, un bordell de caràcter popular. La nena es confronta progressivament amb l'univers social del bordell i els seus habitants quotidians: els nens que igual que Eçkwe hi viuen, les dones que hi treballen, els clients, els curiosos... Personatges i situacions desconeguts que la guiaran a una inesperada confrontació final.

LA FÁBULA DEL NEGRO BAUTISTA
Direcció i guió: Rafael Martínez
Nacionalitat: Colòmbia
Durada: 10 min
Sinopsi:Bautista és un pescador de Barú que vol estar amb la bella Ada, però pel que sembla ella només surt amb turistes blancs. On està disposat a arribar Baptista per cridar la seva atenció?

MAGNOLIA
Direcció i guió: Diana Montenegro
Nacionalitat: Colòmbia
Durada: 16 min.
Sinopsi: Rafael, un vell solitari, porta molt temps sense sortir de la foscor de casa. Cada dia, ell escriu noms de dones en fulls de paper que posa a la seva finestra, mirant d'atreure l'atenció d'una dona gran recicladora que passa sempre per davant de casa seva. Un dia, el rètol 'Magnòlia' fa que la dona decideixi entrar a la casa, aportant a Rafael la llumque va deixar de veure fa molt de temps...

SALOMÉ
Direcció: Laura Mora
Nacionalitat: Colòmbia
Durada: 16 min.
Sinopsi: per a Salomé, una bella jove de 14 anys, el 16 de juliol era el dia més feliç de l'any. Les festes de la VERGE DEL CARME al seu barri es convertien en la il·lusió de poder veure Miguel, un dels nois que carrega la imatge de la Verge en la processó. No obstant això aquest 16 de juliol és diferent, Salomé celebra el primer aniversari de la mort del seu pare, que l'acompanyava cada any a veure aquest noi que li feia tremolar els peus. En tornar del cementiri, després de posar flors a la tomba del seu pare, els ulls de Salomé i Miguel es creuen per primer cop, mentre ella lluita per confrontar el seu propi dolor i mantenir viva la il·lusió d'una tradició. Serà doncs que el 16 de juliol pot convertir-se de nou en el dia més feliç de l'any per a Salomé?

3.3.2. SELECCIÓ IMAGO

CURTS D’AQUÍ I D’ALLÀ
Dia: dimarts 27 de novembre
Hora: 18:30 h
Lloc: FNAC El Triangle

PUNTO APARTE
Direcció i guió: Liliana Merizalde i Silvia Salamanca
Nacionalitat: Colòmbia
Any: 2012
Gènere: experimental
Sinopsi: Punto Aparte neix d'una metàfora sobre estar lluny del punt d'origen. Sobre abandonar un lloc, arribar a un altre, reconstruir-se. Es parteix del clixé dels estrangers a Barcelona per parlar del desplaçament i la descol·locació, no només geogràfica sinó personal. La descol·locació com a condició mental, com a espai habitable, com a punt des d'on es mira el món, com a lluita. Portar el passat sota la pell, dur estructures de pensament, records, memòria. En el procés d'adaptació, el món ens posa a prova, i el temps i l'espai són les seves eines.

Jun és una noia japonesa que ha portat el procés de reconstrucció fins al punt de perdre la noció d'identificació amb el seu lloc d'origen. Amb poques arrels i molt d’aire, passeja per la ciutat mimetitzant-se amb les taques de les parets, passant desapercebuda. Però la seva observació no és passiva, les seves ganes de pertànyer l'han portat a trobar un sistema de vida, una il·lusió de participació.

DODGY
Direcció: Elkin Calderon
Any: 2012
Durada: 24 min
Sinopsi:Dodgy en anglès britànic vol dir moltes coses: sospitós, mal fet, una cosa que no funcionarà, que té mal aspecte, etc. Dodgy és una pel·lícula Dodgy, sospitosa, tràgic-còmica i política, que ens mostra des d'una òptica personal i íntima una forma artística de crear, a partir de les experiències d'un immigrant llatinoamericà a Londres.

3.3.3 CINESUD:

Dia: dimarts 20 de novembre
Hora: 18:30 hores
Lloc: Espai Avinyó

DESAMORES DOS AMORES
Direcció: Lina Lopera – Esteban Correa
Any: 2012
Gènere: documental
Durada: 10 min.
Sinopsi: fa més de 25 anys María i José van permetre que la música transformés les seves vides, que s'apoderés dels seus cors i fos el llenguatge per parlar d'amors, pors, odis i desenganys. Van trobar una raó per estar junts i romandre ferms dia rere dia en la indiferència del carrer, allà en el més gran dels escenaris, on la música és el seu aire, el seu alè. Avui, romanen junts i per només un parell de monedes, alimenten la nostàlgia i l'amor dels qui dia a dia recorden, xiulen i taral·legen una vella cançó.

ZIO BAIN
Direcció: Edison Chavarro – Kolinohs Producciones
Gènere: Docu-ficció
Durada: 20 min
Sinopsi: docu-ficció indigenista que narra la història de dos nens que s'involucren en un procés de recuperació de memòria ancestral a la selva amazònica

MAGNOLIA
Direcció: Diana Carolina Montenegro García
Durada: 15 min.
Gènere: Ficció
Any: 2011
Sinopsi: Rafael, un vell solitari, porta molt temps sense sortir de la foscor de casa. Cada dia, ell escriu noms de dones en fulls de paper que posa a la seva finestra, mirant d'atreure l'atenció d'una dona gran recicladora que passa sempre per davant de casa seva. Un dia, el rètol 'Magnòlia' fa que la dona decideixi entrar a la casa, aportant a Rafael la llum que va deixar de veure fa molt de temps ...

GRAFITO
Direcció: Leonardo Villamizar, Bianca Bauer, Nelson Restrepo
Durada: 15 min.
Gènere: Documental
Any: 2009
Sinopsi: aquest documental sobre les tribus urbanes del graffiti a Bogotà, va ser guanyador del Premio Ciudad Imaginada del Instituto Distrital de Patrimonio Cultural de Bogotá el 2008.

3. SEGON SEMINARI INTERNACIONAL DE CONVIVÈNCIA PLANETÀRIA: CAP A UNA BIO-CIVILITZACIÓ

Aquesta activitat és gratuïta, però has d'inscriure't fent clic al botó sota:

Inscriure'm al seminari

La crisi econòmica, ambiental, climàtica i social que actualment afronta el món reflecteix una crisi del model de desenvolupament i de civilització on el lucre i la competència, ancorats en l'individualisme, són els valors centrals. Mentrestant-segons les Nacions Unides més de 1.200 milions d'éssers humans viuen amb menys d'un dòlar diari i altres 2.800 milions ho fan amb menys de dos. Aquesta realitat ha de canviar, així com la depredació dels recursos naturals, l'escalfament global i altres seqüeles d'un model de progrés que minimitza les accions solidàries de cooperació i afecta negativament la igualtat de gènere, els drets humans, la inclusió social, la lluita contra la pobresa, la sostenibilitat ambiental i el respecte a la diversitat cultural.
L'activitat que l'Associació Imago i la Càtedra Josep Termes es proposen celebrar, amb el nom de II Seminari Internacional de Convivència Planetària, forma part de la 9º diàspora: "Cap a una Bio-Civilització", el missatge de la qual és una crida a unir esforços en la construcció d'un nou paradigma de convivència global que valori i respecti la vida en les seves manifestacions: l'ésser humà, els animals, la naturalesa i el planeta.

El seminario se estructurará en tres ejes temáticos:

 • Amb quins valors ètics?
 • Amb quina economia?
 • Amb quina estructura de poder?

PROGRAMACIÓ

Dia: dissabte 1 de Desembre
Lloc: AULA CAPELLA DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA EDIFICI ANTIC C/ GRAN VIA 585, EN FRONT DE PLAÇA UNIVERSITAT.

3. Programació i horari

Directori dels espais


Espais de Barcelona

Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts Catalanes, 585,
08007 Barcelona
Tel. 933 18 99 26

Biblioteca Jaume Fuster
Plaça Lesseps, 20-22
08023 Barcelona
Tel. 933 684 564

Centre de Cultura Contemporània (CCCB)
Montalegre, 5
08001 Barcelona
Tel. 933 064 100

Casa Amèrica Catalunya
Córcega, 299, entresuelo
08008 Barcelona
Tel. 932 380 680

Plaça Sant Just
08002 Barcelona
Celebración actividad
La diàspora al Barri

Cinemes Girona
Carrer de Girona, 173
08025 Barcelona
Tel. 931 18 45 31

Centre Cívic Pati Llimona
Regomir, 3
08002 Barcelona
Tel. 932 684 700

Espai Avinyó. Llengua i Cultura
Avinyó, 52
08002 Barcelona
934 125 500

FNAC El Triangle
Plaça de Catalunya, 4
08002 Barcelona
Tel. 933 441 800

Espais de Sant Cugat

Hort de l'Abat - Jardins del Paga-li Joan
Monestir, dins la Festa de Tardor
Sant Cugat del Vallès

Teatre-Auditori de Sant Cugat
Av. del Pla del Vinyet, 48
08172, Sant Cugat del Vallès
T. 93 590 76 90

Cinemes Sant Cugat
Av. del Pla del Vinyet, 50 / Av. Torreblanca
08172, Sant Cugat del Vallès
T. 93 589 09 41 - 902 33 32 31

Biblioteca Gabriel Ferrater
Av. del Pla del Vinyet, s/n.
08172, Sant Cugat del Vallès
T. 935 892 749

Terra Dolça
C/ Enric Granados, 8
08172, Sant Cugat del Vallès
T. 93 674 16 56

Entitats que ho fan possible

La transversalitat del projecte radica en el fet que, per a desenvolupar-lo, és imprescindible un teixit de complicitats i sinergies amb les entitats i institucions que hi participen. La diversitat dels col·laboradors fa que la suma d’esforços per a donar més potència al projecte sigui molt enriquidora, a més de crear una xarxa de solidaritat que fa propícia la sensibilització i cohesió de totes les organitzacions que hi estan implicades d’una manera o altra.

ENTITATS COL·LABORADORES DE LA DIÀSPORA 2012

Amb el suport de:
Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
Institut de Cultura de Barcelona ICUB
Barcelona Interculturalitat

Amb el patrocini de:
Cugat.cat
Tot Sant Cugat
Diari de Sant Cugat
TV Sant Cugat
El Periódico
Catalunya Ràdio
TV3 (Canal 33)
BTV
XTVL
Ajuntament de Barcelona
Consorsi de Biblioteques de Barcelona

Amb la col·laboració de:
Teatre-Auditori de Sant Cugat
Casa Amèrica Catalunya
Cinemes Sant Cugat
Triodos Bank
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
Biblioteca Gabriel Ferrater
Terra Dolça
Xarxa Solidària
Festa de Tardor
Fondation GoodPlanet (França)
Universitat Internacional de la Pau
Amics de Pedra i Sang
Casa de Cultura
Servei d’Informació Juvenil
Som Energia
Fiare
FETS
Alba Sud
Observatori del Deute en la Globalització
Grup de Dones Immigrants
Club Karate Sant Cugat
FNAC El Triangle
Laboratorios Black Velvet – Festival Invitro Visual
Associación Alados - Muestra Internacional de Documentales
Fundación Imago Bogotá
Ministeri de Relacions Exteriors de Colòmbia
Ministeri de Cultura de Colòmbia
Cinemes Girona
Consolat de Colòmbia a Barcelona
Institut Europeu de Disseny (IED)
Solidaritat UB
Càtedra Josep Termes Universitat de Barcelona
Viva la Ciudadania (Colòmbia)
IBASE (Brasil)
ApemanStudio
Tecnitravel Viatges
Cinesud
Docs Barcelona
Sodepau - Mostra de cinema àrab i mediterrani
Tengo un trato
Fòrum Social Català
Taula Catalana per la Pau a Colòmbia
Justicia i Pau
Universitat de Barcelona
IDHC - Institut de Drets Humans de Catalunya
Universidad Javeriana de Cali

Muestra Internacional de Documentales
Centre Cívic Pati Llimona
Escola Decroly
Consorci de Biblioteques de Barcelona (Jaume Fuster)
Espai Avinyó - Centre de Normalització Lingüística
Cine Club del Reial Cercle Artístic de Barcelona

Equip Imago

www.imagocatalunya.org
info@imagocatalunya.org

Direcció General
Sandra Campos Landazábal

Direcció Artística
Juan Carlos Concha

Premsa
Verònica Miquel Torres

Coordinació Tècnica Sant Cugat
Pau Martínez

Coordinació Tècnica Barcelona
Iratxe Marcos

Coordinació Tècnica Colòmbia
Jose Antonio Arana
Martha Lucia Vargas

Imatge i Disseny gràfic
IED Barcelona Escola Superior de Disseny

Assistència disseny gràfico
German Algarra

Selecció i programació
Asociación Alados
Laboratorios Black Velvet
ApemanStudio

Recolzament tècnic web
Natalia Pérez
Juan Pablo Lozano

Impressió
Tengo un trato
Anglofort
Marc Martí