Sant Cugat

A continuació trobaràs la graella de programació de les activitats realitzades a Sant Cugat. A baix trobaràs informació detallada per dies. Per veure la descripció de cada activitat fes clic al títol.

Diumenge 11 de novembre
09:00h | Trobada d'experiències de canvi per a la Bio-civilització | Hort de l'Abat - Jardins del Paga-li Joan (Monestir)


Dins la Festa de Tardor, amb la col·laboració de diverses entitats.

La sensibilització sobre els problemes estructurals globals no serveix si després no comporta un canvi en les pràctiques del dia a dia de les persones. Tots i totes som responsables en diferent mesura d’aquests problemes, i tenim diverses eines al nostre abast per aportar el nostre gra de sorra per avançar cap a una Bio-civilització.

Aquesta activitat consisteix en una gimcana que té com a objectiu donar a conèixer iniciatives que des de Catalunya contribueixen en canviar el món des de la nostra realitat, per tal de fomentar el replantejament de diversos aspectes de la vida quotidiana, com per exemple què consumim, on comprem i d’on provenen els productes que comprem, quin tipus d’energia utilitzem a casa, quin tipus de turisme fem en les nostres vacances...

Dijous 15 de novembre

19:30h | Projecció: Porfirio | Cinemes Sant Cugat


Projecció de la pel·lícula colombiana Porfirio, d’Alejandro Landes, als cinemes Cinesa aportada per l’Associació Imago dins del Cicle de Cinema d’Autor organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat.

Sinopsi: Reduït a un univers que es limita a desplaçar-se del seu llit a la cadira de rodes, Porfirio -un home en bolquers que es guanya la vida venent minuts de telèfon mòbil en una llunyana ciutat al costat del Amazones- somia en volar. Aquesta pel·lícula ha rebut importants premis en festivals reconeguts tant a nivell colombià com internacional.


22:00h | Projecció: Porfirio | Cinemes Sant Cugat


Projecció de la pel·lícula colombiana Porfirio, d’Alejandro Landes, als cinemes Cinesa aportada per l’Associació Imago dins del Cicle de Cinema d’Autor organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat.

Sinopsi: Reduït a un univers que es limita a desplaçar-se del seu llit a la cadira de rodes, Porfirio -un home en bolquers que es guanya la vida venent minuts de telèfon mòbil en una llunyana ciutat al costat del Amazones- somia en volar. Aquesta pel·lícula ha rebut importants premis en festivals reconeguts tant a nivell colombià com internacional.

Divendres 16 de novembre
19:30h | Projecció DOCUMENTAL: BIBLIOBURRO | Biblioteca Gabriel Ferrater


Conferenciant: Luis Humberto Soriano, protagonista del documental.

Biblioburro
Direcció: Carlos Rendón Zipagauta
Nacionalitat: Colòmbia / França
Duració: 80 minuts
Any: 2008
Sinopsi: Biblioburro és un documental que narra la història del professor Luis Soriano que cada cap de setmana, benèvolament i amb l'ajuda dels seus dos burros "Alfa" i "Beto", apropa la cultura a les senderes més allunyades del Magdalena Medio colombià. El mestre llegeix als nens, sense importar el seu origen o l'activitat dels seus pares (si són camperols, guerrillers, paramilitars o pertanyents a algun càrtel), els deixa llibres i els estimula a explicar les seves històries, entre d’altres activitats. Una història simple en un país complicat. Una història esperançadora de cultura enmig de la guerra. Una història còmica entre en Luis i els seus burros.

Vídeo de presentació

Dissabte 17 de novembre
10:00h | Taula rodona: Construint una Bio-civilització | Teatre-Auditori de Sant Cugat


Construint una Bio-civilització. Amb quina ètica, quina economia i quina estructura de poder.

Ponents: comptarem amb la presència de Victòria Camps, catedràtica de filosofia ètica i política a la UAB, especialitzada en feminisme i la mirada femenina; Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau i de la Universitat Internacional de la Pau, Dolors Vilarasau directora de teatre i presidenta d'Amics de Pedra i Sang; i Isabelle Delannoy, co-guionista de "Home" i representant de GoodPlanet Foundation.
Modera: Sandra Campos, directora de la Asociació IMAGO i de la Diàspora.

Quan es planteja la possibilitat de construir una Bio-civilització, és important deixar clar que això comporta parlar de principis i valors ètics que tenen com a eix central les relacions de la humanitat amb la natura, i les relacions de la humanitat amb la seva pròpia diversitat social i cultural. Els principis i valors són la infraestructura tant dels ideals i l'imaginari social com de les pràctiques en totes les esferes de la vida: des de la quotidianitat familiar i comunitària fins al poder i l'economia.

L'atenció es focalitza en els principis i valors ja presents de manera subordinada dins d’aquesta civilització en crisi, principis i valors que poden ser potenciats com a forces emergents d'un nou paradigma de pensament i acció, que apunta a la possibilitat històrica de la biocivilització. No es tracta de quelcom obvi, com algú podria creure, sinó de la recerca del bon sentit en el sentit comú, tal com ens ensenyà el gran pensador del canvi històric possible Antonio Gramsci.

Potser, com planteja la filòsofa Victòria Camps, aquest és més un temps de preguntes que de respostes, però són justament les preguntes les que ens mobilitzen i ens impulsen a anar trobant el camí mentre caminem.

www.universitatdelapau.org
www.amicsdepedraisang.cat
www.goodplanet.org

Dissabte 17 de novembre
12:00h | Projecció i Fòrum: Home | Cinemes Sant Cugat


Entrada lliure. Activitat familiar (nens i nenes a partir d’11 anys)

Presentarà l’acte una persona representant de GoodPlanet Foundation, productora Home.

Home és un documental creat sense ànim de lucre amb l’objectiu de sensibilitzar l’espectador a través d’espectaculars imatges preses des de l’aire en diferents llocs d’arreu del planeta. Amb elles es vol fer explícita la importància vital de la preservació del medi ambient i la cura i estima que hem de tenir cap a la Terra, l’única “llar” que tenim. Es tracta d'una producció del francès Luc Besson dirigida pel prestigiós fotògraf Yann-Arthus Bertrand, conegut gràcies a les seves instantànies aèries, que s’estrenà de manera simultània el 2009 en 126 països en grans pantalles a l'aire lliure, cinemes, Internet, televisió i DVD. La pel·lícula no té interessos comercials, per això es difon de manera totalment gratuïta i en alta qualitat, fins i tot a la xarxa, amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre possible d'espectadors. Les seves excepcionals imatges només pretenen una cosa: fer entendre al món que estem vivint un període crucial i que és necessari protegir el nostre planeta.

En la presentació es tractarà la idea de l'esforç col·lectiu per impedir l'evolució catastròfica del clima de la Terra. Yann Arthus-Bertrand, director de Home, diu: "Estem vivint un període crucial. Els científics ens diuen que només tenim 10 anys per canviar els nostres modes de vida, evitar esgotar els recursos naturals i impedir una evolució catastròfica del clima de la Terra. Cadascú de nosaltres ha de participar en l'esforç col·lectiu, i és per sensibilitzar al major nombre de persones que vaig realitzar la pel·lícula Home. Per a que aquesta pel·lícula sigui difosa el més àmpliament possible, havia de ser gratuïta. Un mecenes, el grup PPR, va permetre que ho sigui. Europacorp, que la distribueix, es va comprometre a no obtenir cap benefici perquè Home no té cap interès comercial. M'agradaria que aquesta pel·lícula es converteixi en la vostra pel·lícula. Comparteix-la i actua."

Diumenge 18 de novembre
12:00h | Diasporeta Vaporeta: Taller de cinema d’animació| Espai gastronòmic i cultural Terra Dolça


Taller de cinema d’animació per a nens i nenes (entre 9 i 12 anys)

Conductora del taller: Sandra Campos, directora de l’Associació IMAGO i de la diàspora.

Aquesta activitat té com a objectiu treballar amb els més petits els valors que implica una nova convivència al planeta. Per mitjà de projeccions de cinema animat de diferents llocs del món, reflexions i dibuixos, el taller treballa amb les noves generacions d’infants. A través d’eines lúdiques, la diasporeta pretén sensibilitzar els més petits en la cura dels altres i de la Terra, així com construir-los en la solidaritat, el respecte i el reconeixement de la diferència com a part indispensable de la pròpia existència.

Recuperant l'esperança i la innocència pròpia de la mirada dels nens i les nenes, els adults "netegem" la mirada que tenim de la realitat, contaminada pels prejudicis. Amb aquest aprenentatge bidireccional desenvolupem valors i referents basats en la cura, la responsabilitat, el reconeixement i el respecte cap als altres i el nostre entorn.