Programació

Vandana Shiva - Chico Whitaker - El gran diàleg

El Seminari Internacional de Convivència planetària, que se celebrarà els propers 24, 25 i 26 d’abril de 2014, és una trobada anual que acull la ciutat Barcelona i que aquest any arriba a la seva tercera edició. L’auditori de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10) serà la seu dels tres dies de seminari.

Organitzat per l’associació Imago i amb el suport de més de 40 entitats, el seminari pretén produir sinergies entre Catalunya i el món al voltant d’un nou model de convivència planetària, reflexió existent en diferents escenaris globals i impulsada pel Fòrum Social Temàtic del Medi Ambient i altres actors.

Aquest nou paradigma de convivència planetària aposta per la construcció d’una Biocivilització, tot valorant i respectant la vida en totes les seves manifestacions: l'ésser humà, els animals, la natura, i el planeta, la nostra única llar.

El seminari pretén ser un avanç en el diàleg i la reflexió que, a escala global, s’està duent a terme sobre aquest nou paradigma, convertint-se en un espai on  diferents actors intercanviaran punts de vista. Així es recolliran les construccions que des de diferents especialitats de l’àmbit local català s’estan realitzant en pro d’aquest canvi global, enfortint els vincles amb les xarxes i escenaris globals en els quals s'està igualment duent a terme aquesta construcció.

El 3r Seminari Internacional proposa la construcció del nou paradigma de convivència planetària des de 3 eixos o preguntes fonamentals, plantejades des del Fòrum Social Mundial, que alhora esdevindran els blocs del seminari:

1. ¿Amb quins valors o virtuts? (ètica) – 24 d’abril
2. ¿Amb quines estructures de poder, quina governança global? (política) – 25 d’abril
3. ¿Amb quin model econòmic? (economia) – 26 d’abril

El seminari compta enguany amb la presència d’una vintena de convidats, per una banda internacionals, com Chico Whitaker, un dels fundadors del Fòrum Social Mundial (FSM) i Premi Nobel alternatiu el 2006 o Vandana Shiva, Premi Nobel Alternatiu el 1993 i prestigiosa filòsofa de la ciència a escala internacional; i per l’altra banda convidats locals com ara Josep Pàmies, fundador de l’associació Dolça Revolució de les Plantes Medicinals, o Arcadi Oliveres, activista de Justíca i Pau i promotor del Procés Constituent a Catalunya

Durant aquests tres dies es reflexionarà entorn dels moltíssims moviments socials -un dels aspectes més innovadors de la recent conjuntura global- sorgits arreu del món, com ara Occupy Wall Street, Indignats a Espanya (Moviment 15-M), els moviments d'indignació al Brasil, els moviments d'estudiants de secundària xilens, coneguts com els moviments dels pingüins… Tots en el seu conjunt han demanant una resposta a les relacions entre la societat, el poder i la política.

Igualment, el seminari també se centrarà en Catalunya, on a més dels Indignats, del Procés Constituent i del Moviment contra els desnonaments, es contempla en l’àmbit internacional el dilema existent pel que fa a la relació entre l'Estat espanyol i l’independentisme, situació que caldrà resoldre per vies democràtiques l'any 2014 dins del marc d’autodeterminació de Catalunya.

En aquesta conjuntura, el seminari convida a tothom qui ho vulgui a participar i reflexionar sobre els moviments socials i les noves ciutadanies planetàries, i a construir sobre la re fundació democràtica de la política i de les institucions públiques.

ELS CONVIDATS

Alguns dels convidats del 3r Seminari Internacional de Convivència planetària són:

Chico Whitaker, un dels fundadors del Fòrum Social Mundial (FSM) i Premi Nobel alternatiu el 2006. Va servir com a regidor del Partit dels Treballadors en la Càmera Municipal de São Paulo des de 1989 fins a 1993,

Vandana Shiva, Premi Nobel Alternatiu el 1993 i activista a favor de l’ecofeminisme i una de les filòsofes de la ciència més prestigioses a escala internacional.

Cândido Grzybowski, director de l’Institut Brasiler de Análisis Sociales i Económicos (IBASE) i impulsor del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre el 2001;

Pedro Santana, membre del Consell internacional del Fòrum Social Mundial i president de Viva la Ciudadania Colòmbia;

Juan Carlos Monedero, director del Departament de Govern, Polítiques Públiques i Ciutadania Global de l'Institut Complutense d'Estudis Internacionals, considerat un dels ideòlegs del 15-M i un dels impulsors del projecte Podemos, iniciativa que té com a objectiu convertir la indignació ciutadana en canvi polític

Arcadi Oliveres, reconegut activista de Justícia i Pau, promotor inicial del Procés Constituent a Catalunya i defensor del decreixement

Josep Pàmies, agricultor ecològic membre d’Slow Food, fundador de l’associació Dolça Revolució de les Plantes Medicinals i promotor de l'ús de plantes amb propietats medicinals, sobretot de l'estèvia i el donzell

El seminari compta amb més convidats, com Geneviève Azam, militant ecologista i antiglobalització a l'organització Attac França; José Manuel Frías Aguilera de Som Energia; Ester Casanovasdel Mercat Ecològic del Vallès; Rosa García de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable; Manuel Ramiro Muñoz, director Centro de Estudios Interculturales de la Pontificia Universidad Javeriana de Cali; Gala Pin de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH); Victòria Camps Cervera, filòsofa i catedràtica universitària, Àngels Parra, de l’Associació Vida Sana; Gorka Pinillos, de la Cooperativa integral catalana; i Albert Recio Andreu, doctor en Economia.

LA METODOLOGIA

La metodologia del seminari, en cada un dels blocs/preguntes (1. ¿Amb quins valors o virtuts? 24 d’abril; 2. ¿Amb quines estructures de poder, quina governança global? 25 d’abril; 3. ¿Amb quin model econòmic?) 26 d’abril, serà:

En primer terme la presentació d’experiències, de la mà  de les diferents organitzacions que hi participen (Som Energia, Mercat ecològic del Vallès, Procés constituent a Catalunya, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Dolça Revolució, entre d’altres.

En segon lloc s’exposarà un document central, sorgit de les diferents trobades que celebra el Fòrum Social Mundial a diferents llocs del món, anomenat document de síntesi, relacionat amb el tema del bloc/pregunta. El document síntesi serà presentat per un dels seus autors.

En tercer terme, es donarà pas als dialogants, dos o tres convidats al seminari que oferiran les seves aportacions en relació a les experiències exposades així com la seva mirada crítica pel que fa al document de síntesi. Per acabar, cada bloc comptarà amb la participació del públic assistent.

Fruit d’aquest diàleg s’elaborarà un document que recollirà les idees provinents dels assistents, conferenciants i dialogants que serà l’aportació d’aquest seminari internacional a la reflexió global que es duu a terme  actualment en diferents punts del planeta.

A continuació trobaràs la graella de programació. Sota trobaràs la informació detallada per dies. Per veure la descripció de cada activitat fes clic al títol.
Totas las activitats es realitzaran a l'auditori de la UGT de Catalunya.
El lliurament d'acreditacions es realitzarà de 15:30 a 16:00 hores, moment a partir del qual les places que no s'hagin acreditat començaran a distribuir-se a la llista d'espera. Preguem puntualitat.

Programació Seminari catalá

Dijous 24 d'abril | Primer eix: Amb quina ètica
15:30h - 16:00h | Lliurament de credencials

Lliurament de credencials al Auditori de l'UGT.

16:00h - 16:15h | INSTAL·LACIÓ

GUILLERMO MANZANERA,president d’Imago
FELIP ROCA, Director de Serveis de Solidaritat i Cooperació Internacional. Direcció de Relacions Internacionals i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona
SANDRA CAMPOS, directora d’Imago

16:15h - 17:00h | PRESENTACIÓ D'EXPERIÈNCIES

FUNDACIÓ CATALANA PER A LA PREVENCIÓ DE RESIDUS I EL CONSUM RESPONSABLE (FPRC) 16:15h – 16:30

La Fundació neix l'any 2005 com una entitat privada sense ànim de lucre i d'àmbit català. Ha estat impulsada per entitats ecologistes i cíviques del país amb el suport i la participació de sectors diversos de la societat civil, les administracions i el món empresarial. Junts s'ha valorat la necessitat de crear una eina comuna que aglutini als diferents agents socials per tal d'aconseguir frenar el consum irresponsable de recursos i energia derivat del model de consum.

Davant del malbaratament dels recursos naturals, l’augment desproporcionat dels residus i la despesa energètica derivada del model de societat actual -un greu problema ambiental i social no resolt adequadament fins ara-, la FPRC proposa mecanismes i accions que els diferents agents socials i econòmics poden desplegar, amb mesures i objectius concrets de reducció de residus, implantació d’energies renovables i sostenibles, així com bones pràctiques ambientals de gestió i de fiscalitat ecològica per assolir els principis esmentats.

REPRESENTANT: ROSA GARCÍA

SOM ENERGIA 16:30h – 16:45

El projecte de creació de Som Energia va prendre forma durant la primavera del 2010 quan un grup de persones vinculades a la Universitat de Girona varen veure la necessitat de reproduir experiències exitoses en d'altres països europeus per promoure la participació de la ciutadania en un canvi de model energètic.

És a partir del setembre de 2010 que s'inicia la difusió de la idea de crear la cooperativa Som Energia. Com a resultat, es va poder assolir la xifra de socis i sòcies necessària per poder constituir oficialment la cooperativa. El dissabte 11 de desembre de 2010, amb l'assistència de vora 150 socis i sòcies, es realitzar l'Assemblea Constituent de Som Energia a la Casa de Cultura de Girona. I a final d'aquest any ja n’eren gairebé mil socis i sòcies.
L'any 2011 és el primer any en què Som Energia, SCCL funciona plenament com una cooperativa, amb l'ànim d'assolir els primers objectius marcats: convertir-se en una comercialitzadora d'electricitat 100% renovable i iniciar els primers projectes propis de producció d'energia.
Finalment al setembre de 2011 s'inicia l'activitat de comercialització d'electricitat verda certificada. I també es comença la construcció de la primera instal·lació de producció d'energia renovable de la cooperativa, una coberta fotovoltaica de 100kW a Lleida, que comença a generar electricitat el març de 2012.

Representant: José Manuel Frías Aguilera

Membre del grup local de SOM ENERGIA a Sabadell, concretament membre de la comissió de comunicació.

MERCAT ECOLÒGIC DEL VALLÈS 16:45h – 17:00h

Els ajuntaments de Barberà, Cerdanyola, Rubí i Sant Quirze del Vallès van signar un conveni en data 19 de juliol de 2010 on es comprometien a organitzar el mercat de manera conjunta i aportar els mateixos recursos. Arran de la signatura del conveni els quatre ajuntaments van treballar coordinadament per tal de redactar i aprovar un únic reglament regulador que fos comú entre els municipis.  Aquest reglament està plenament adaptat a la Directiva 2066/123/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, coneguda com a Directiva Bolkestein o Directiva de Serveis.

Al Mercat s’hi troben productes ecològics, locals, artesanals i de la terra, respectuosos amb l’entorn i el medi ambient i que milloren la qualitat de vida de les persones. Els productors i elaboradors ofereixen tots els dissabtes mel, vins i olis, embotits, formatges, mató, fruites, verdures i productes envasats per completar el cistell d’anar a comprar.

Els productes ecològics són productes vegetals i animals que han estat conreats utilitzant tècniques respectuoses amb el medi ambient, que no contenen pesticides ni herbicides, que respecten la fertilitat natural de la terra i que utilitzen espècies, varietats i races adaptades a l’entorn.

Representant: Ester Casanovas
Nació en Sabadell (Barcelona) el año 1971. Es coordinadora del Mercat Ecològic del Vallès y responsable del blog sobre horticultura urbana "PicaronaBlog". També és col·laboradora habitual en publicacions sobre aquesta temàtica.
Co-dirigeix i presenta el programa de ràdio "Pagesos de ciutat" que s'emet a La Xarxa i és autora del llibre que duu mateix nom.

Som Energia - Mercado ecológico del Vallés

17:00h - 18:15h | El desafiAMENT mÉs gran: com construir UN ALTRE MÓN poSsible, ARA | CHICO WHITAKER

Francisco "Chico" Whitaker Ferreira, brasiler, és militant social i un dels vuit cofundadors del Fòrum Social Mundial (FSM), d’on és actualment una de les figures públiques més representatives. Whitaker és Premi Nobel alternatiu 2006, que considera "com una distinció per a tot el moviment altermundialista i pel FSM".

Arquitecte, polític i activista social, inspira el seu treball en la teologia de l'alliberament, mentre que manté estrets vincles, com a membre, amb la Comissió Catòlica de Justícia i Pau, un organisme vinculat a la Conferència Nacional de Bisbes del Brasil.

Tanmateix, Whitaker va servir com a regidor del Partit dels Treballadors en la Càmera Municipal de São Paulo des de 1989 fins a 1993, quan ell actuava com el líder de la majoria a l'alcaldia Luiza Erundina.

El Fòrum Social Mundial (FSM) és una trobada anual que celebren membres del moviment Per una globalització diferent, per tal d’organitzar campanyes mundials, compartir i polir les estratègies de reunió, i perquè els diferents integrants s'informin uns als altres dels nous moviments existents.

Chico Whithaker

18:30h - 20:00h | DOCUMENT CENTRAL


“Caminos y descaminos hacia una Biocivilización”

Ponent Central: Cândido Grzybowski | 18:30h – 19:00h

Sociòleg Brasiler, Grzybowsky és director del prestigiós Institut Brasiler de Análisis Sociales i Económicos (IBASE), una de les organitzacions més influents de la societat civil brasilera, fundada per Betinho. És impulsor del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre el 2001 i des d’aleshores ençà és un dels pilars d’aquest important esdeveniment de la societat civil a escala mundial.

Fundada el 1981, IBASE és una organització sense ànim de lucre, i sense afecció religiosa ni partidista. La seva missió és aprofundir en la democràcia, seguint els principis de la igualtat, la llibertat, la participació ciutadana, la diversitat i la solidaritat. Així, el seu compromís és la construcció d'una cultura democràtica basada en els drets, l'enfortiment del sector del voluntariat, i vigilar i influir en les polítiques públiques. La seva actuació va més enllà de les fronteres nacionals, i per tant compta amb connexions amb d’altres països, especialment amb Amèrica Llatina i Àfrica, mantenint al mateix temps les seves arrels locals i nacionals.

Per a la construcció de la democràcia, IBASE desenvolupa projectes d'investigació i revisions de les polítiques i iniciatives en diverses àrees. Actualment els seus temes centrals són: el diàleg entre pobles i alternatives democràtiques a la globalització, les polítiques públiques i l’emancipació social, estat i democratització de l'economia, ciutats i territoris, la política democràtica i la participació ciutadana. I a més, funciona amb els següents temes transversals: Drets humans i la lluita contra el racisme i el patriarcalisme, FSM i Alternatives de Desenvolupament i creació de nous paradigmes. http://www.ibase.br/pt/

Dialogants:

Manuel Ramiro Muñoz | 19:30h - 20:00h

Filòsof, humanista i educador, és actualment director del Centro de Estudios Interculturales de la Pontificia Universidad Javeriana de Cali, i director del departament d'Humanitats de la Facultat de Ciències Socials i Humanitats de la mateixa universitat.

Manuel Ramiro és candidat a Doctor en Educació de la Universitat de Barcelona, magister en Docència Universitària (U. Javeriana), magister en Direcció Universitària, especialista en Investigació en Contextos de Docència Universitària (U. de Sant Bonaventura), Filòsof (U. Javeriana Bogotà).

Altres càrrecs de Ramiro Múñoz són vice-rector de la Universidad San Buenaventura de Cali; consultor del World Wild Life Found WWF - Programa - Colombia; consultor en Educació Superior de l'Institut Internacional d'Educació Superior per a Amèrica Llatina i el Carib -IESALC/UNESCO.

És Membre del Comitè Científic de la Conferència d'Educació Superior de la GUNI (Global University Network for Innovation), xarxa coordinada per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura -UNESCO i la Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona.

Professor i investigador sobre pertinència de l'educació superior, interculturalitat, i els processos comunitaris d'indígenes i afro-descendents. Responsable de l'estudi comparat del IESALC/UNESCO sobre educació superior i pobles indígenes a Amèrica Llatina i el Carib.

Des de fa més de 28 anys acompanya les comunitats indígenes i afro-descendents del Sud-Oest Colombià en l'enfortiment dels seus processos formatius i organitzatius.

Documento central: “Caminos y descaminos hacia una Biocivilización”

20:00h - 21:00 | Debate

Sessió de Debate

Divendres 25 d'abril | Segon eix: amb quina governança global
16:00h - 17:00h | PRESENTACIÓ D'EXPERIÈNCIES

Procés Constituent a Catalunya

El Procés Constituent a Catalunya, els promotors inicials del qual són Arcadi Oliveres i Teresa Forcades, és un moviment social que es fa públic el 2013, creat per promoure una iniciativa en pro d'un canvi de model polític, econòmic i social, així com per promoure la fi del capitalisme i la independència.

Des del Procés Constituent s'afirma que les mobilitzacions dels últims anys han mostrat un potencial de lluita social creixent i un ampli rebuig a les polítiques que pretenen resoldre la crisi premiant als seus responsables, mentre s'endeuta de per vida la majoria de la població. Així, l'actual model econòmic, institucional i d'ordenament polític ha fracassat, i existeix doncs la necessitat de crear entre tots un model polític i social nou. Per aconseguir-ho, des del Procés Constituent s'afirma que "cal impulsar un procés de reflexió i confluència ampli, plural i participatiu on tinguin cabuda els múltiples col·lectius que ja fa temps treballen pel canvi democràtic i pacífic". Per això es defensa articular una candidatura el més àmplia possible a les eleccions al Parlament de Catalunya amb l'objectiu de defensar la convocatòria d'una Assemblea Constituent per definir el nou model d'estat i d'ordenació socioeconòmica.

Representant: Arcadi Oliveres | 16:00h – 16:30h

El barceloní Arcadi Oliveres és un economista català i reconegut activista de Justícia i Pau, organització per  la promoció i defensa dels drets humans. Conjuntament amb Teresa Forcades, ha estat des del 2013 un dels promotors inicials del Procés Constituent a Catalunya, moviment pel dret a decidir dels catalans i que pretén presentar-se a les eleccions catalanes del 2016.

Oliveres és defensor del decreixement, corrent de pensament polític, econòmic i social favorable a la disminució regular controlada de la producció econòmica amb l'objectiu d'establir una nova relació d'equilibri entre l'ésser humà i la natura, però també entre els mateixos éssers humans.

Es llicencià en Ciències econòmiques l'any 1968 a la Universitat de Barcelona. El 1993 es doctora presentant una tesi sobre el cicle de l'economia de defensa i aconsegueix una plaça de professor titular del departament d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Expert en relacions nord-sud, comerç internacional, deute extern i economia de defensa, imparteix també nombroses classes a nivell de mestratge i postgrau en temàtiques relatives a cooperació i desenvolupament. Col·labora habitualment en diferents moviments socials i cristians, així com en diverses publicacions solidàries, i participa també en nombroses taules rodones i conferències sobre relacions nord-sud i desarmament. Ja en la seva època d'estudiant durant la dictadura demostra un gran compromís amb la llibertat, la democràcia i l'autogovern de Catalunya, participant en les assemblees clandestines del Sindicat Democràtic d'Estudiants i en la Caputxinada del març del 1966, així com en l'Assemblea de Catalunya.

En 1974 comença a participar en l'organització internacional catòlica Pax Christi dedicada a la promoció de la pau i la reconciliació entre els pobles. El 1981 comença a militar en l'Associació Justícia i Pau de Barcelona, dedicada a la promoció dels drets humans i la pau, organització que presideix des de 2001. Ha col·laborat habitualment en les revistes "Canigó" i "Serra d'Or" i en el "Diari de la Pau". També ha participat en més de 60 llibres (monografies) o publicacions.

Plataforma d'afectats per la hipoteca

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) (també en castellà Plataforma de Afectados por la Hipoteca o en basc Hipotekarengatik Kaltetutakoen Plataforma) és un moviment social pel dret a l'habitatge digne sorgit el febrer de2009 a Barcelona i present a tot l'Estat espanyol. Està englobada en el marc de la crisi immobiliària espanyola de 2008 que va ser el desencadenant de la bombolla immobiliària i de les posteriors protestes d'Espanya de 2011–2012. Forma part del Moviment del 15-M, sorgit posteriorment.

Agrupa persones amb dificultats per pagar la hipoteca o que es troben en procés d'execució hipotecària i persones solidàries amb aquesta problemàtica. Es defineix com «un grup de persones apartidista que [...] davant la constatació que el marc legal actual està dissenyat per garantir que els bancs cobrin els deutes, mentre que deixa desprotegides a les persones hipotecades que per motius com l'atur o la pujada de les quotes no poden fer front a les lletres». És un moviment horitzontal,  no violent, assembleari i apartidista

Es reuneix de manera assembleària per exposar els diferents casos dels afectats, oferir assessorament i ajuda mútua per trobar suports tant pràctics com emocionals.

Representante: Gala Pin | 16:30h – 17:00h

Gala Pin és membre actiu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH)  de Barcelona des de 2012, on participa en les comissions de comunicació i obra social. Pin també va participar molt activament al moviment veïnal de la Barceloneta des de l’any 2006 fins el 2012.

pcc-pah

17:00h - 18:15h | CONFERÈNCIA INICIAL: DEMOCRÀCIA DE LA TERRA | VANDANA SHIVA

Nascuda a Dehradun, Vandana Shiva és una de les pensadores més dinàmiques i provocadores del món. Premi Nobel Alternatiu el 1993, Shiva és una activista a favor de l’ecofeminisme i una de les filòsofes de la ciència més prestigioses a escala internacional.

Va estudiar a Dehradun amb l'aspiració de dedicar-se a la ciència i es va graduar en física per després fer un Màster en Filosofia de la ciència a la universitat de Guelph (Ontario, Canadà). El 1979, va acabar el seu doctorat en Física Quàntica a la Universitat de Western Ontario.

Per causa de la seva formació en física i el seu amor per la natura, Shiva va començar a qüestionar l’impacte de la tecnologia científica sobre el medi ambient, i va abordar la recerca interdisciplinària de la ciència, la tecnologia i la política ambiental a l'Indian Institute of Science i l'Indian Institute of Management a Bangalore. El 1982 Shiva va fundar el Research Fondation of Science, Technology and Ecology (RFSTE), una institució que es dedica a la conservació de la biodiversitat.

Vandana Shiva - Democràcia de la terra

18:30h - 20:00h | DOCUMENT CENTRAL

Moviments socials, política i governabilitat.

Ponent Central: Pedro Santana Rodríguez | 18:30h – 19:00h

Pedro Santana, sociòleg, és president d’Eurolat, membre del Consell internacional del Fòrum Social Mundial i president de Viva la Ciudadania Colòmbia*. Compta amb nombroses publicacions relacionades amb els temes que tracten aquestes organitzacions. Participa habitualment en diversos espais internacionals on es debat la participació ciutadana, l’enfortiment de la democràcia I la  possible construcció d’un altre món.

*La missió de la Corporació Viva la Ciudadanía és treballar pel refonament d’allò públic democràtic a Colòmbia, l’actor central del qual n’és la societat civil, tenint en compte una ciutadania moderna, plural i diversa.

Dialogantes

Victoria Camps Cervera | 19:00h – 19:30h

Filòsofa i catedràtica universitària catalana, és actualment membre del Comitè de Bioètica d'Espanya, i de la Fundació Víctor Grífols i Lucas, així com membre del Consell de Redacció de les revistes Isegoría (de l’Institut de Filosofia del Consell Superior d'Investigacions Científiques) i Lletra Internacional. El 2008 li va ser concedit el XXII Premi Internacional Menéndez Pelayo "pel seu magisteri filosòfic i la influència moral del seu pensament tant a Espanya com a Amèrica".

Victòria Camps va cursar els seus estudis de Filosofia a la Universitat de Barcelona, ​​on es va doctorar el 1975 amb la tesi “La dimensió pragmàtica del llenguatge”. Ha ocupat el lloc de Vicerectora, professora i catedràtica d'ètica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha participat en els comitès ètics de l'Hospital del Mar, l'Hospital de la Vall d'Hebron i de la Fundació Esteve de Barcelona.

Fora de l'àmbit universitari, va ser Senadora pel Partit Socialista de Catalunya entre 1993 i 1996, participant en la candidatura com a independent. Durant aquest temps va presidir la Comissió d'Estudi de continguts televisius del Senat.

Camps es considera un de tants filòsofs hereus de José Luis López Aranguren i José Ferrater Mora. En el seu treball ha destacat per la defensa del paper de la dona en la vida política, denunciant la seva exclusió de la mateixa, la convicció en l'Estat del benestar com un valor a defensar davant la concepció liberal que pretén reduir l'Estat al mínim; una activa defensora de la democràcia participativa i d'una ètica que contribueixi a la formació de la ciutadania. En el seu treball en la Comissió d'Estudi del Senat sobre els continguts televisius va defensar la televisió pública com un escenari d'imparcialitat, sense ser els portaveus del govern de torn, que és el que en la realitat tendeixen a ser. Sobre els mitjans de comunicació privats ha advocat per una major transparència respecte a la seva titularitat i als poders econòmics que els sustenten. Fins a 2001 va ser la presidenta de la Fundació Alternatives.

Juan Carlos Monedero | 19:30h – 20:00h

El madrileny Juan Carlos Monedero, politòleg, és professor titular de Ciència Política a la Universitat Complutense de Madrid i director del Departament de Govern, Polítiques Públiques i Ciutadania Global de l'Institut Complutense d'Estudis Internacionals.

Monedero és considerat un dels ideòlegs del 15-M i un dels impulsors del projecte Podemos, iniciativa que té com a objectiu convertir la indignació ciutadana en canvi polític, basant-se en la decència, la democràcia i els drets humans, i proposant la participació de la gent.

És llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid on desenvolupa part de la seva tasca investigadora i imparteix assignatures relacionades amb les institucions polítiques, la Teoria de l’Estat, Amèrica Llatina, el sistema polític d’Espanya i el procés de mundialització. Va realitzar els seus estudis de postgrau a la Universitat de Heidelberg (Alemanya), i ha estat professor convidat a l'Institut d'Estudis Polítics de la Universitat Humboldt de Berlín (dirigit pel professor Claus Offe). La seva tesi doctoral sobre l'enfonsament de la República Democràtica Alemanya va rebre la qualificació d'excel·lent Cum Laude.

Tanmateix, Monedero ha estat professor convidat a diverses universitats, visitant la Universitat Nacional de Quilmes (Argentina), la Universitat Nacional de Medellín (Colòmbia), la Universitat Iberoamericana de Puebla (Mèxic), la Universitat Nacional de Còrdova (Argentina), així com a les universitats Bolivariana i Central de Veneçuela, on ha impartit conferències, seminaris i cursos regulars.

Documento central: Movimientos sociales, política y gobernabilidad.

20:00h - 21:00 | Debate

Sessió de Debate

Dissabte 26 d'abril | Tercer eix: amb quina economia
16:00h - 17:00h | PRESENTACIÓ D'EXPERIÈNCIES

Asociació Vida sana y la Feria BIO-cultura
L'Associació Vida Sana és una entitat sense ànim de lucre que des de 1981 es dedica a promoure l'agricultura biològica i l'alimentació sana com a base per a una societat més justa i respectuosa amb el medi ambient. Els seus principals objectius són:

- Promoure i defensar l'agricultura biològica com a sistema de producció agrària que respecta el medi ambient i la salut de les persones.
- Ajudar al foment de l'alimentació biològica en tota la seva cadena: producció, elaboració, comercialització i venda.
- Fomentar i divulgar les alternatives de consum que no suposin una agressió per al planeta.
- Informar, formar i educar en el consum responsable i el respecte pel medi ambient .
- Divulgar a través de les seves publicacions el pas cap a un activisme mediambiental basat en l'ecologia profunda.

Vida Sana sorgeix el 1974 quan un grup de consumidors preocupats per la contaminació del medi ambient i dels aliments que consumien es van reunir per iniciar accions per tal de recuperar agricultors que volguessin iniciar-se en la pràctica de l'agricultura biològica, que havia començat ja feia uns anys en altres països europeus. Des de llavors, no ha cessat en la seva tasca de defensa dels drets dels consumidors, dels agricultors i de tots els ciutadans com a habitants de la Terra.

La seva activitat amb el pas dels anys és reconeguda en tots els àmbits a escala internacional. L'associació ha treballat i treballa en tots els camps que directament o indirectament tenen relació amb la qualitat de vida i el medi ambient.

Disposa d'un Comitè Tècnic- científic que assessora i dóna suport a tota la tasca d'investigació i difusió que realitza l'entitat. L'Associació Vida Sana va elaborar el 1981 les bases per al desenvolupament de l'agricultura biològica a Espanya, a través dels quaderns de normes de l'agricultura biològica, contribuint així a la salut dels consumidors i, per altra, a la descontaminació de les terres, aigües i aire, frenant la pol·lució de les tècniques de l'agricultura industrialitzada, sense comptar amb les no menys evidents i considerables avantatges de tipus econòmic i social que aquestes alternatives ofereixen.

Va crear els avals de garantia Vida Sana que van funcionar fins a l'entrada en vigor del Reglament Comunitari 2091/92. Va participar activament en el procés que va conduir a l'oficialització de l’”agricultura biològica” al nostre país i a Europa.

Vida Sana és l'organitzadora de Bio Cultura, una Fira dels Productes Ecològics i el Consum Responsable a València, Barcelona, Bilbao i Madrid. Es tracta de la trobada més important que té lloc a Espanya, i un dels primers en l’àmbit internacional. Hi participen al voltant de 600 empreses i entitats. Atrau la visita de ciutadans conscients de que cal un canvi per salvaguardar la vida al planeta. En els últims anys el nombre de visitants totals anuals supera els 150.000.

Representante: Àngels Parra | 16:00h - 16:30h

Àngels Parra va néixer a Sant Feliu de Guíxols (Girona-Espanya) i és mare de 5 fills. Va estudiar Infermera i Puericultura, i posteriorment va treballar durant 11 anys al servei de Maternitat de l'Hospital Taulí (Barcelona).

Actualment és directora de BioCultura, fira de Productes Ecològics i Consum Responsable (29 edicions a Madrid, 20 a Barcelona,  quatre a València i una a Bilbao). També és presidenta de l'Associació Vida Sana, directora de MamaTerra, vocal de la Comissió Permanent del Consell Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona i membre de diverses organitzacions com Plataforma Rural, SEO / BirdLife, entre d’altres.

Parra ha escrit diferents informes i articles en nombrosos mitjans a Espanya, Europa i Llatinoamèrica; i ha participat en nombroses trobades de temes relacionats amb l'agricultura biològica, alimentació i consum, medi ambient, salut...

Cooperativa Integral Catalana

La Cooperativa Integral Catalana comença el seu camí el maig del 2010, quan es fa la primera assemblea constituent, i es defineix d’aquesta manera:

Cooperativa, perquè es tracta d’un projecte que practica l’autogestió econòmica i política amb la participació igualitària dels seus membres. Cooperativa també perquè pren aquesta forma jurídica legal.

Integral, perquè ajunta tots els elements bàsics d’una economia com són producció, consum, finançament i moneda pròpia i, alhora, perquè vol integrar tots els sectors d’activitat necessaris per viure: alimentació, habitatge, salut, educació, energia, transport…

Catalana, perquè s’organitza i funciona principalment en l’àmbit territorial català.

Respresentant: Gorka Pinillos | 16:30h - 17:00h

És membre de la Cooperativa Integral Catalana des de finals del 2010. Pinillos està compromés amb la revolució integral i ha participat activiment a impulsar diferents iniciatives autogestionàries.

Dulce Revolución - Cooperativa Integral Catalana - Asociació Vida sana y la Feria BIO-cultura

17:00h - 18:15h | “L'AUTOSUFICIÈNCIA EN LA SALUT, UNA DOLÇA REVOLUCIÓ TAMBÉ ECONÒMICA | JOSEP PÀMIES

Josep Pàmies és un agricultor ecològic de Balaguer (Lleida), membre d’Slow Food i fundador de l’associació Dolça Revolució de les Plantes Medicinals. A través d’aquest moviment i de la seva feina diària en Josep Pàmies desobeeix la persecució legal de multitud de plantes medicinals que s'han usat des de temps immemorials amb finalitats alimentàries i curatives, la distribució de les quals està actualment prohibida. Critica de manera fervent la indústria farmacèutica i les empreses que promouen l'ús de transgènics, perquè vetllen més per l'obtenció de beneficis econòmics mitjançant l'ús de patents i la cronificació de les malalties que no pas per la recerca de solucions reals i ètiques.

Fa gairebé 20 anys, Pàmies va abandonar els mètodes moderns de cultiu amb ús abundant de químics i pesticides, per començar amb el cultiu ecològic. El resultat: una radical millora de la seva salut i de les seves terres. Des de llavors, Josep Pàmies s'ha convertit en un ferm defensor del cultiu ecològic tot promovent l'ús de les plantes amb propietats medicinals, sobretot de l'estèvia o el donzell.

La Dolça Revolució és una associació sense ànim de lucre que agrupa totes les persones que vulguin compartir les seves experiències positives fruit de l'ús de les plantes medicinals i les teràpies naturals no agressives. La Stevia Rebaudiana dóna nom a la Dolça Revolució, per la seva sana dolçor i per les seves propietats medicinals encara avui negades per una administració sanitària venuda als interessos de la gran indústria farmacèutica.

Un dels objectius de la Dolça Revolució es conscienciar la societat per a què adopti una alimentació sana, equilibrada i ecològica, com a primera mesura de prevenció de malalties, i també per a què s'interessi per les teràpies naturals de poc cost que es troben a la saviesa popular i ancestral. Des de la Dolça Revolució es planteja que el valor i l’ús de les plantes medicinals i altres teràpies naturals de la salut, el coneixement de les quals s'ha anat perdent en les societats modernes, porta a les persones a dependre d'especialistes de la salut, en part per culpa d’interessos econòmics que han mercantilitzat les plantes i restringit el seu ús de forma autònoma.

Jose Pàmies

18:30h - 20:00h | DOCUMENT CENTRAL

Crítica a l’economia verda.

Ponent Central: Geneviève Azam 18:30h – 19:30h

Geneviève Azam és professora d'Economia i investigadora a la Universitat de Toulouse. És militant ecologista i antiglobalització a l'organització Attac França. Participa regularment a la columna "contra el corrent" del setmanari Politis.

ATTAC Francia
Otro futuro es posible
Otro futuro es posible

ATTAC es va crear a França el 1998 com a grup de pressió a favor de la introducció d'una taxa a les transaccions financeres internacionals (coneguda popularment com Taxa Tobin) que permetés restringir la volatilitat dels mercats de capitals. Al desembre de l'any anterior, en plena Crisi financera asiàtica, Ignacio Ramonet havia escrit un editorial per a Le Monde diplomatique en què promovia l'aplicació d'aquesta taxa i la creació d'un grup de pressió que actués públicament a favor de la mateixa, en aquest text denunciava que la globalització havia construït el seu propi "Estat", amb el seu aparell, xarxes d'influència i mitjans d'acció completament independents de la societat, i que actuava desestructurant les economies nacionals, menyspreant els principis democràtics, pressionant als estats, exigint més i més beneficis, tot això augmentant la inseguretat i les desigualtats socials. Així, el 3 de juny es fundava ATTAC, amb la participació de nombrosos membres de l'esquerra francesa.

Dialogantes

Albert Recio Andreu | 19:30h – 20:00h

Nascut a Barcelona, Albert Recio Andreu és Doctor en Economia. És professor titular al departament d’Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Bona part de la seva recerca ha estat dedicada a temes d'economia laboral (condicions de treball, salari mínim, jornada laboral, migracions, etc.). Ha publicat també articles sobre democràcia econòmica, estructura econòmica, poder i economia i ha estat redactor a les revistes Mientras Tanto i Revista Economía Crítica. Forma part del grup impulsor de les Jornades d'Economia Crítica i és activista del moviment veïnal sent membre de la junta de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona.

Documento central: Crítica a la economía verde

20:00h - 21:00 | Debate

Sessió de Debate