Programa d’activitats

Lloc: Espai Francesca Bonnemaison

Sant Pere Més Baix, 7. Barcelona.

17.00 h Acreditacions

18.00 h Acte inaugural

Institucions finançadores del seminari:

 • Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello Prados, primer tinent d’alcadia.
 • Diputació de Barcelona, Valentí Junyent i Torras, diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient.
 • Generalitat de Catalunya, Manel Vila i Motlló, director general de Cooperació Internacional.
 • Àrea Metropolitana de Barcelona, Alfred Bosch i Pascual, vicepresident d’Internacional i Cooperació.
 • Imago Catalunya, Guillermo Manzanera Guerra, president.

18.30 h Conferencia inicial

 • Mons. Lluís Martínez Sistach, Cardenal, Arquebisbe metropolità de Barcelona entre 2004 i 2015. – Reflexions al voltant de l’encíclica “Laudato Si” del Papa Francisco.
 • Chico Whitaker, co-fundador del Fòrum Social Mundial 2001, premi Nobel alternatiu 2006, membre de la Comissió Brasilera de Justícia i Pau i de la Coalició per un Brasil lliure de plantes nuclears. – COP21: s’ha avançat? Un altre món és possible ara? Cap a on seguim?
 • Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la “Universitat Autònoma de Barcelona”. Va ser senadora pel “PSC-PSOE” els anys 1993-1996 i consellera del “Consell Audiovisual de Catalunya” entre el 2002 i 2008. – “La fraternitat, virtut oblidada”
 • Sandra Campos, humanista, directora del Seminari i de l’Associació IMAGO (Barcelona), llicenciada en Dret i Ciències Polítiques, postgrau en “Programes, Projectes i Polítiques de Ciutat”.

20.00 h Projecció del documental “Home”

Sessió presentada per:

 • Isabelle Delannoy, especialista en medi ambient i co-guionista del documental Home, dirigit per Yann Arthus-Bertrand. És enginyera agrònoma de formació i és experta en desenvolupament sostenible.
 • Jacqueline Goffart, directora de projectes de la Fundació GoodPlanet i responsable del documental Home, dirigit per Yann Arthus-Bertrand. La fundació GoodPlanet té com a missió informar a tots els públics sobre la protecció del medi ambient, el desenvolupament sostenible i aportar a enfortiment a la convivència.

PRIMER EIX: AMB QUINA ECONOMIA?

Lloc: Espai Francesca Bonnemaison

Sant Pere Més Baix, 7. Barcelona.

12.00-14.00 h Taula de treball

Hi participen tots els convidats locals i internacionals.

16.00 h Taula de diàleg

La taula comença el seu treball amb una conferència inicial, posteriorment es farà la presentació d’un document de base que recollirà els antecedents, el context del tema tractat, en quin punt es troba el debat i quins són els principals reptes (estat de l’art).

Conferència: Susan George

Filòsofa i analista política. Presidenta del Comitè de planificació del Transnational Institute d’Amsterdam. Ex presidenta d’ATTAC France.

Document Central: Isabelle Delannoy

Especialista en medi ambient i co-guionista del documental Home, dirigit per Yann Arthus-Bertrand. És enginyera agrònoma de formació i experta en desenvolupament sostenible.

Dialogants:

 • Maribel Guzmán, consultora en comunicació conscient i economia humanitzada per a organitzacions i empreses que aposten per l’empoderament personal i col·lectiu com a base de la seva sostenibilitat i creativitat. Co-creadora de la iniciativa Economía Humanizada, i fundadora i coordinadora de Barcelona Sostenible y Creativa.
 • Jordi Gascón, professor d’Antropologia de la Universitat de Barcelona (UB) i membre de la Xarxa de Consum  Solidari i de la Plataforma Rural (Vía Campesina a Espanya).
 • Juan José Cruz, membre de Som Energia, cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre. Activitats principals: comercialització i producció d’energia d’origen renovable i compromís en l’impuls d’un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable.
 • Giacomo D’Alisa, Investigador de l‘nstitut de Ciència i Tecnología Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i project manager de ENTITLE project. És co autor del llibre Decrecimiento: Vocabulario para una nueva era (2014).
 • Alcibiades Escue Musique. Alcalde indígena del municipi de Toribio (Departamento del Cauca, Colòmbia). Mestre en saviesa.

SEGON  EIX:  AMB QUINS VALORS O VIRTUTS?

Lloc: Espai Francesca Bonnemaison

Sant Pere Més Baix, 7. Barcelona.

12.00-14.00 h Taula de treball

Hi participen tots els convidats locals i internacionals.

16.00 h Taula de diàleg

Conferència inicial: Vandana Shiva

Premi Nobel Alternatiu 1993 i activista a favor de l’ecofeminisme i una de les filòsofes de la ciència més prestigioses a escala internacional.

Document Central: Manuel Ramiro Muñoz

Filòsof, doctor en Educació i Societat, director del Centro de Estudios Interculturales de la Pontificia Universidad Javeriana de Cali (Colòmbia) i assessor de les comunitats indígenes NASA.

Presentació del llibre:

Ecofeminismo. Nueva edición ampliada (Icaria editorial), de Vandana Shiva.

Presentació a càrrec de la seva propia autora.
http://www.icariaeditorial.com/libros.php?id=1587

Dialogants:

 • Pedro Burruezo, dirigeix l’edició per a Espanya i Llatinoamèrica de la revista The Ecologist i és assesor de la fira BioCultura. Tanmateix és músic i compositor i director de la Bohmia Camerata.
 • Josep Puig i Boix, membre d’Alternativa Verda, enginyer industrial especialitzat en tècniques energètiques. Diplomat en Enginyeria Biomèdica i en Enginyeria del Medi Ambient, Ecologia i Gestió Ambiental. És professor associat al Departament de Geografia i Secció de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i secretari i tresorer de l’associació Dia de la Terra.
 • Jordi Pedrós Cortasa, vice president de la Dolça Revolució de les plantes medicinals, l’associació impulsada per Josep Pàmies. Dolça Revolució desobeeix la persecució legal de multitud de plantes medicinals que s’han usat des de temps immemorials amb finalitats alimentàries i curatives, la distribució de les quals està actualment prohibida, i promou l’ús de plantes amb propietats medicinals.

TERCER EIX: AMB QUINES ESTRUCTURES DE PODER?
AMB QUINA GOVERNANÇA PLANETÀRIA?

Lloc: Plaça Universitat. Barcelona

12.00-14.00 h Taula de treball

Hi participen tots els convidats locals i internacionals.

16.00 h Taula de diàleg

Presideix Gerardo Pisarello Prados, primer tinent d’alcaldia.

Conferència: Chico Whitaker

Co-fundador del Fòrum Social Mundial 2001, premi Nobel alternatiu 2006, ex-regidor del Partit dels Treballadors en la Càmera Municipal de São Paulo des de 1989 fins a 1993.

Document Central: Pedro Santana

Membre del Consell internacional del Fòrum Social Mundial i vicepresident de Corporación Latinoamericana Sur, Colòmbia.

Dialogants:

 • Juan Carlos Monedero, politòleg. Professor titular de Ciència Política a la Universitat Complutense de Madrid, un dels ideòlegs del Moviment del 15-M o dels Indignats, i ex secretari de Podemos.
 • Arcadi Oliveres, economista, president de Justícia i Pau, promotor inicial del Procés Constituent a Catalunya i defensor del decreixement.
 • Pepa Martinez, directora de Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global.
 • Gianni Orsini, llicenciat en filosofia y Másters de relaciones internacionales. Consultor en cooperació internacional i transformació de conflictes. Coordinador del projecte RADAR. Ha participat en l’organització dels quatre”Fòrums Socials Catalans” (FSCat).
 • Flor Ilva Tróchez, primera alcaldessa Indígena municipi de Jambaló–Cauca. Mestra en saviesa (Colòmbia).
 • Germà Pelayo, representant del Fòrum Democràtic Mundial. Llicenciat en Geografia. Iniciador i impulsor de la Iniciativa ciutadana per la responsabilitat política (Respolis) a Catalunya. Editor i formador de llocs web cooperatius, bases de dades, fòrums electrònics.

20.00 Clausura

Burruezo

& BOHEMIA CAMERATA

en concierto

“MISTICÍSSSIMUS”

Pedro Burruezo i la seva Bohèmia Camerata (en format de trio) arriben a “Construïm Biocvilització” amb el seu costat “Misticísssimus”, un disc i un espectacle que, basat en la poesia i la vida de místics medievals de les tres tradicions abrahàmiques (la cristiandat , l’islam i el judaisme), ens condueix des del passat fins al futur amb un missatge de germanor, unió, harmonia i exultant lírica en aquests moments de confusió, caos i desastres mediambientals. La poesia d’Ibn Al Arabi, Rumi, Sant Joan de la Creu, Kabir, els Pares del Desert, Maimònides … Pren forma de partitura en unes peces que van des d’allò més tradicional fins al més contemporani amb una bellesa insòlita i una interpretació apassionada i trencadora. Aires moriscs, perfums de cristiandat medieval, peces sefardites, aroma sufís, harmonies clàssiques, “quejíos” flamencs … Burruezo & Bohemia Camerata és una batedora on tot es barreja de la forma més natural i harmònica. Els seus concerts són una experiència que va molt més enllà de l’acte artístic. Cantat en castellà, àrab, llatí, italià, català … “Misticísssimus” és una tempesta dirigida als cors, a les ànimes, per aportar una mica de llum en aquests temps de confusió i incertesa. Aquest espectacle ha girat ja per mitja Espanya i països com França, Turquia o Sudan. Entre la tradició i la transgressió, entre Orient i Occident, entre el passat i el futur. Pedro Burruezo, a més de músic i compositor, és un dels màxims exponents a l’estat espanyol de l’ecologia profunda. Dirigeix la versió en castellà de la revista ‘The Ecologist’, és assessor de BioCultura, articulista d’opinió en diversos mitjans i ha publicat, entre d’altres, el llibre “Ecologia i espiritualitat” (Obelisc Edicions), que recull el pensament de diversos autors pertanyents a Diverses tradicions espirituals de tot el planeta.

 • Pedro Burruezo: veu, guitarra, mandola argelina, archilaud, percussió
 • Maia Kanaan: veu, viola
 • Mon Roy: piano, petites percussions

Dues ubicacions diferents

Dies 27, 28 i 29

Espai Francesca Bonnemaison

Sant Pere Més Baix, 7

Seminari

Dia 30

Plaça Universitat

Al centre de la plaça

Seminari

Plaça Universitat

Segueix-nos a les xarxes socials