Sobre Imago Curriculum vitae
imago IMAGO és una associació que compta amb més de 15 anys d'experiència, a Colòmbia i a Barcelona, en la realització de projectes de sensibilització social. Ja fa 11 anys que va traslladar les seves activitats a Espanya, establint la seva seu a Barcelona. Imago gestiona projectes en les següents àrees:

1 - Cooperació internacional i cultural per al Bio-desenvolupament, IMAGO treballa com entitat d’enllaç, especialment amb Colòmbia, contribuint a la construcció d'una societat més equitativa i justa. En aquesta línia ha desenvolupat diversos projectes a Colòmbia amb la Fundació Imago Bogotà adreçats a infants, joves i dones. També desenvolupa projectes amb l'Associació Casa de l'Aigua, ubicada al Cauca, on avança amb el projecte de consolidació dels processos de participació i incidència de les comunitats en la gestió integral dels recursos naturals.

2.-Sensibilització i formació per a la convivència pacífica. L’associació treballa a partir de propostes culturals. En aquesta àrea s'emmarca el seu principal projecte de sensibilització: “Les Jornades de Sensibilització", que el 2014 arriben a la seva onzena edició.

3.- Convivència i Participació ciutadana, IMAGO busca participar en la vida dels barris i en les xarxes que conformen l’entorn institucional i personal dels ciutadans. L’objectiu és que cadascú pugui contribuir des de la seva experiència a la millora de la qualitat de vida del seu entorn de convivència. Aquest tipus de projectes s’adrecen a tot tipus d’immigrants, així com a persones d’origen català. Es tracta de que tothom pugui contribuir, amb els seus treballs, al foment de la convivència pacífica al món, partint d’una negativa rotunda cap a solucions violentes i, en el seu lloc, els conflictes esdevinguin oportunitats de creixement i de construcció de comunitat a partir del diàleg.


Objecte de l´entitat

Aportar amb els seus treballs el foment de la convivència pacífica en el món, partint d’una negativa rotunda cap a solucions violentes i, en el seu lloc, transformant els conflictes en oportunitats de creixement i de construcció de comunitat a partir del diàleg com camí per fer de les diferències motores de dinamització.

L’entitat realitza activitats en tres àrees de treball:

COOPERACIÓ INTERNACIONAL
Imago ha portat a terme diferents projectes a Colòmbia amb el recolzament fonamental d’importants institucions com l’Agencia Española para la Cooperación Internacional y el Desarrollo – AECID, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i Biblioteques de Barcelona, entre altres.

Les activitats es desenvolupen des d’una perspectiva de la cultura, dirigides a comunitats vulnerables, especialment joves i nens, buscant crear espais on futurs líders adquireixen eines culturals per enfortir el treball comunitari, beneficiant així el context social. IMAGO Barcelona treballa en projectes de cooperació internacional al desenvolupament des de l’any 2007. Entre els projectes realitzats es destaquen:

Any 2007:
- Escola Integral en Arts Imago (finançat per l’Ajuntament de Barcelona) Objectiu: Desenvolupar un procés de formació a través les arts, el lideratge comunitari i l’empresariat cultural.
- Biblioteca infantil (amb el suport del Consorci de Biblioteques de Barcelona i en agermanament amb la Biblioteca de Nou Barris) Objectiu: Consolidar la Biblioteca de la Casa Cultural Imago a Bogotà, on els nens i joves del barri acudeixen per fer reforç escolar i realitzar tallers.
- Programa Integral amb nens i nenes vulnerables (amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona) Objectiu: construir un espai infantil lúdic per la Pau Sostenible al barri de San Joaquín del Vaticano, Ciutat Bolívar, Bogotà.
- Xarxa llatinoamericana de formadors. (Amb el suport de l’Institut d’Educació de Barcelona). Objectiu: intercanviar experiències i coneixements adquirits per les diferents institucions que la constitueixen en els diferents processos formatius que realitzen en diferents països d’Iberoamèrica.

Anys 2007 i 2008:
- Projecte de Formació de formadors amb l’escola d’Expressió i Psicomotricitat Carme Aymerich (Amb el suport de l’ Institut d’Educació de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona). Objectiu: Realitzar un procés educatiu mitjançant l’intercanvi d’experiències de docents per tal que formadors de diverses àrees incloguin realitzar metodologies culturals en la seva acció quotidiana.

Any 2009:
- Programa integral per la promoció dels drets dels infants i dels drets humans a la localitat de San Joaquín del Vaticano, Colòmbia. (Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona; actualment en execució). Objectiu: formar 120 nens i nenes i 100 joves com gestors de la infantesa i els drets dels nens en San Joaquín del Vaticano, Localitat de Ciutat Bolívar, Ciutat de Bogotà, des de las arts i la gestió cultural.

Anys 2009-2010:
- Enfortiment del teixit associatiu, el desenvolupament comunitari i la construcció de pau sostenible a partir de l’enfortiment i construcció de processos juvenils comunitaris amb 200 joves de Ciutat Bolívar, Bogotà, Colòmbia. Objectiu: Promoure valors democràtics entre els joves i preparar plans d’incidència pública (dissenyats pels joves), amb l’art com a eina pel reconeixement de la multiculturalitat.

Any 2010:
- Projecte NASA (Amb el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat). Projecte de cosmodesenvolupament i articulació del teixit productiu amb el “Projecte Nasa de l’Associació de Cabildos Indígenes del Nort del Cauca (sud-occident de Colòmbia), com una forma d’enriquiment mutu per tal de recuperar la consciència, la identitat, la cultura i l’economia de la població indígena del Cauca com a model de vida.

Any 2011:
- Projecte Agermanaments Nasa-Catalunya (amb el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat). Objectiu: Facilitar l’agermanament de municipis amb alcaldes indígenes del Cauca amb municipis de Catalunya.
- Conformació d’horts urbans comunitaris com estratègia alternativa d’auto sostenibilitat i generació d’ingressos a Ciutat Bolívar, Bogotà, Colòmbia. (amb el suport de la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona).

Any 2012:
- Suport al desenvolupament amb identitat cultural de 5 municipis del Departament del Cauca - Colòmbia amb població majoritàriament indígena.

SENSIBILITZACIÓ
L’objectiu d’IMAGO ha estat augmentar la consciència social de la població de Catalunya en torn a temes com la pobresa, l’ injustícia, la violència, i les desigualtats econòmiques i socials, mitjançant projectes innovadors amb els que hem intentat arribar a gent que està menys sensibilitzada en torn als temes que ens ocupen.

En aquesta línia de sensibilització, IMAGO ha desenvolupat diverses activitats a Barcelona i ciutats veïnes des de l’any 2003, des d’una perspectiva cultural, dissenyant una proposta única en matèria de mitjans audiovisuals sobre el conflicte colombià i el que suposa per als ciutadans d’aquest país. Per a la difusió i sensibilització del conflicte colombià i les seves conseqüències s’han realitzat unes jornades anuals des de l’any 2003, en les quals s’han creat espais de reflexió combinant la projecció de pel·lícules colombianes i espanyoles sobre els problemes que es volien abordar amb la participació de convidats especials (directors de cine, professors, experts en la matèria), en taules rodones i conferències. Aquests espais de debat han tingut com objectiu la discussió i l’aprenentatge sobre la responsabilitat de totes i tots (per acció i omissió) en els esdeveniments que succeeixen en tot el món.

Encara i així, l’eix central de les jornades ha estat el conflicte armat (tant el colombià com els d’altres llocs). Des de l’any 2009 aquests espais pretenen emfatitzar els nous paradigmes globals de convivència que ens permeten construir un món en pau i justícia, i tractar de teixir sinèrgies entre Colòmbia i Catalunya.

L’any 2013 marca un punt d’inflexió en el projecte, en què la tradicional Mostra de Cinema Colombià, coneguda amb el nom de “Diàspora”, se separa de la resta del projecte de les Jornades de Sensibilització i adopta el format de festival de cinema. Cronològicament l’Associació Imago Barcelona ha realitzat les Jornades de Sensibilització per Colòmbia que, amb el pas del temps, han donat un salt de projecte a programa institucional, representatiu de les entitats en la ciutat de Barcelona.

Any 2003: 
- Estudi i disseny de propostes.

Any 2004: 
- Jornades de sensibilització per Colòmbia: “Luces y Sombras del Conflicto Colombiano”.

Any 2005: 
- Jornades de sensibilització per Colòmbia: “Miradas juveniles”.

Any 2006: 
- Jornades de sensibilització per Colòmbia: “Luces y Sombras del Conflicto Colombiano”.

Any 2007: 
- Jornades de sensibilització per Colòmbia: “La Diàspora”.

Any 2009:
- Jornades de sensibilització per Colòmbia: “La Diàspora Colòmbia – Barcelona 2009”.

Any 2010: 
- Jornades de sensibilització per Colòmbia: “La Diàspora Colòmbia – Barcelona 2010”
- “Seminari Internacional de paradigmes de convivència planetària”.

Any 2011: 
- “La Diàspora Sense Fronteres”. En aquesta edició es va portar a terme la primera edició de la Diasporeta, amb molt èxit entre els nens i nenes assistents.
- 1r Seminari Internacional de paradigmes de convivència planetària.

Any 2012:
"Jornadas de Sensibilización de la Diáspora: Construyendo Bio-civilización".
- 2n Seminario Internacional de paradigmas de convivencia planetaria.

Any 2013:
- “10es Jornades de Sensibilització: Construïm Bio-civilització”.
- “10a Diàspora: Festival de Cinema Colombià de Barcelona”.

Any 2014:
- 11es Jornades de Sensibilització: Construïm Bio-civilització
- 3r Seminari Internacional de paradigmes de convivència planetària
- 11a Diàspora: Festival de Cinema Colombià de Barcelona.

CONVIVÈNCIA I PARTICIPACIÓ CIUTADANA
En aquesta àrea hem desenvolupat el projecte "Construcció d'eines per a l'enfortiment de la cohesió social a Barcelona des de la perspectiva de la interculturalitat i la participació ciutadana". En el marc d'aquest projecte, es van desenvolupar activitats de difusió cultural en que els veritables protagonistes van ser les famílies i els habitants del Casc Antic de Barcelona. Aquest projecte va ajudar a institucions, organitzacions de base i ciutadans a comprendre els imaginaris culturals de les persones immigrants i a dotar-nos d'eines de participació.

Dins d'aquesta àrea de Convivència i Participació Ciutadana, vam realitzar l'any 2010 la Tercera Trobada de Latinidades que va comptar amb tres eixos bàsics:

1.Immigració i codesenvolupament,

2.Ciutat: nous conflictes, noves convivències. i

3. Capital creatiu tangible i intangible.

L'esdeveniment va finalitzar amb la redacció del Manifest de Barcelona, que és un instrument polític que conjuga les idees, aportacions i iniciatives més rellevants de la trobada, a favor d'una agenda que toqui els temes de la convivència, el desenvolupament, les migracions i la cultura.

Fonts de Finançament:
Entitats públiques: Ajuntament de Barcelona, AECID, ICUB, ACCD, AMB, Diputació de Barcelona, Ajuntament de l’Hospitalet, Ajuntament de Sant Cugat.